Verden

Hamas åpner for våpenhvile dersom Israel etterkommer krav

Hamas sier en våpenhvile kan være på plass i Gaza om 24 til 48 timer dersom Israel etterkommer kravene de har stilt.

– Dersom Israel går med på kravene, blant annet at internt fordrevne palestinere må få vende tilbake til den nordlige delen av Gazastripen, og at nødhjelpen trappes opp, så kan dette rydde vei for en våpenhvile i løpet av de neste 24 til 48 timene, sier en høytstående Hamas-kilde.

En delegasjon fra Hamas, ledet av bevegelsens nestleder på Gazastripen, Khalil al-Hayya, ankom søndag Kairo for å gjenoppta forhandlingene.

Delegasjoner fra USA og Qatar er også på plass i den egyptiske hovedstaden, ifølge Al Qahera News, som har bånd til egyptiske myndigheter.

Israel holder imidlertid tilbake sin delegasjon med henvisning til at Hamas ikke har lagt fram en liste over hvilke gisler de er villige til å løslate, skriver Haaretz.

Humanitær pause

Den israelske hæren vurderer ifølge en talsperson å sette krigføringen i deler av Gaza på pause for å åpne for leveranser av nødhjelp.

En slik humanitær pause kan bli innført mellom klokka 10 og 14 de neste dagene, blant annet i visse områder av Rafah og Deir al-Balah, skriver talspersonen på X.

Opplysningene er gjengitt av nyhetsbyrået DPA, men ikke bekreftet av andre.

Les også: USA har sluppet 38.000 måltider fra fly til Gaza

Gisler

En høytstående kilde i president Joe Bidens administrasjon hevdet lørdag kveld at Israel mer eller mindre har godtatt en avtale om en seks måneder lang våpenhvile.

Det forutsetter imidlertid at Hamas går med på å løslate syke, sårede, eldre og kvinner blant gislene, skriver den israelske avisen Haaretz.

Hamas har tidligere gjort det klart at gislene først vil bli løslatt når Israel løslater palestinske fanger og trekker sine styrker ut av Gazastripen.

Katastrofale forhold

Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen for de 2,3 millioner innbyggerne på Gazastripen som katastrofal.

80 prosent befolkningen i det Hamas-styrte krigsherjede territoriet er internt fordrevet, og hver fjerde innbygger i Gaza står ifølge FN på randen av hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp.

USA gjennomførte lørdag et flydropp av 38.000 måltider, men det er en dråpe i havet blant de 2,3 millioner palestinerne i Gaza.

Presidenten i hjelpeorganisasjonen Refugees International, Jeremy Konyndyk, mener slike flydropp er en av de minst effektive måtene man kan levere nødhjelp på.

– Det er kostbart, det er farlig ettersom mye kan gå galt og man kan levere bare små mengder, sier Konyndyk til Al Jazeera.

Skuddskader

Torsdag mistet minst 115 palestinere livet da en lastebilkolonne med nødhjelp ankom utkanten av Gaza by, ifølge de lokale helsemyndighetene. Over 760 skal ha blitt såret.

Leger ved flere sykehus sier de aller fleste av ofrene hadde skuddskader. Israel bekrefter at soldater åpnet ild i det de oppfattet som en truende situasjon, men nekter for at det ble skutt mot mennesker.

FNs sikkerhetsråd oppfordrer i en uttalelse alle parter i krigen «til å avstå fra å frata sivilbefolkningen på Gazastripen grunnleggende tjenester og humanitær bistand som er uunnværlig for deres overlevelse».

Les også: Hevder Israel «mer eller mindre» har godtatt forslag til våpenhvile

Mer fra Dagsavisen