Verden

Biden mener Israel kan gå med på opphold i Gaza-krigen under ramadan

Israel er villig til å stanse angrepene under ramadan, ifølge Joe Biden, som mener en avtale kan være klar mandag. Men store uenigheter gjenstår, ifølge Hamas.

Israel kan ifølge Joe Biden være villig til å stanse krigshandlingene i Gaza under ramadan – dersom det inngås en avtale om løslatelse av noen gisler.

Den muslimske fastemåneden ramadan starter omkring 10. mars. President Joe Bidens siste uttalelser kommer fra et intervju på NBC og ble publisert tidlig tirsdag.

Mandag sa Biden at han håper en våpenhvileavtale kan være på plass innen kommende mandag.

Forhandlere fra USA, Egypt og Qatar har den siste tiden jobbet med rammeverket for en stans i krigshandlingene. Avtalen skal innebære en seks ukers pause i kampene mens Hamas slipper fri noen titalls gisler, i bytte mot at Israel slipper fri palestinske fanger.

Under den midlertidige våpenhvilen skal forhandlingene fortsette om løslatelse av gjenværende gisler på Gazastripen.

Snakket på talkshow

Israel har foreløpig ikke kommentert Bidens siste uttalelser, som er de mest detaljerte så langt om en mulig våpenhvile under den muslimske høytiden.

– Ramadan begynner snart, og det har vært en overensstemmelse fra israelerne om at de ikke vil delta i aktiviteter under ramadan heller, slik at vi får tid til å få alle gislene ut, sa Biden under sin opptreden på NBCs «Late Night With Seth Meyers», som ble tatt opp mandag.

Biden tok ikke til orde for en slutt på krigen.

Hamas: Store uenigheter

En talsmann for Hamas sier til Reuters at Biden foregriper situasjonen. Det er fortsatt store uenigheter som partene må bli enige om før de kan inngå en avtale, ifølge vedkommende.

Qatars utenriksdepartement sier de ikke kan uttale seg om Bidens utspill. De sier at de presser hardt for å få Israel og Hamas til å godkjenne avtaleforslaget som ligger på bordet. Per tirsdag formiddag var det ikke noe gjennombrudd i forhandlingene, ifølge Qatar.

Trusler om Rafah-offensiv

Fra før er det kjent at starten på ramadan er ansett som en uoffisiell tidsfrist for å komme i havn med en våpenhvileavtale.

Israel har truet med å invadere Rafah helt sør på Gazastripen dersom gislene ikke er frigitt innen ramadan starter.

Biden holder nå døra åpen for en eventuell israelsk bakkeoffensiv mot byen der 1,5 millioner palestinere har søkt tilflukt. De fleste av dem har flyktet hit fra israelske angrep lenger nord.

Skal ha fått avtaleforslag

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Hamas mottatt et avtaleforslag som innebærer 40 dagers våpenhvile og løslatelse av 40 gisler og 400 palestinske fanger. Gislene på lista er kvinner, personer under 19 år og over 50 år, samt syke. Forslaget innebærer også blant annet:

  • Stans i militære operasjoner fra begge parter
  • Rekognoseringsflygninger over Gaza stanses i åtte timer hver dag
  • Sykehus og bakerier skal repareres
  • 500 lastebiler med nødhjelp skal slippe inn på Gazastripen hver dag
  • Gradvis retur av internt fordrevne sivile til Nord-Gaza, unntatt menn i stridsdyktig alder

Reuters har fått informasjon om forslaget fra en høytstående tjenesteperson som jobber tett på forhandlingene. De skriver at forslaget er overbrakt Hamas i forhandlinger i Paris.

Les også: Macron utelukker ikke å sende soldater til Ukraina

Kraftige advarsler

Israels varslede bakkeinvasjon av Rafah har ført til kraftige advarsler fra Israels allierte og fra store deler av verdenssamfunnet.

– En bakkeoperasjon vil forverre den katastrofale humanitære situasjonen, og det vil i praksis bli umulig å gi befolkningen humanitær hjelp, sa utenriksminister Espen Barth Eide 13. februar.

Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor sa mandag at hæren har presentert sin operasjonelle plan for en bakkeoffensiv mot Rafah, som ligger helt på grensa til Egypt.

Les også: Trump på bunn i ny undersøkelse: Tidenes verste president

Humanitær katastrofe

Krigen brøt ut 7. oktober da Hamas og andre militante palestinere stormet grensa til Israel. 1200 mennesker ble drept, de fleste av dem sivile, og rundt 250 ble tatt til gisler.

Den påfølgende israelske krigføringen, som har som uttalt mål å utslette Hamas i Gaza, har forårsaket en humanitær katastrofe på den tett befolkede kyststripen.

Rundt 30.000 palestinere er drept, de fleste av dem kvinner og barn, ifølge Gazas helsedepartement, som ikke skiller mellom stridende og sivile i sin drapsstatistikk. Israel sier de har drept minst 12.000 militante palestinere, men har ikke lagt fram beviser for det.

Les også: Israel hevder de har levert rapport om Gaza-tiltak for å hindre folkemord

Les også: Med Sverige i Nato begynner en ny forsvarspolitisk virkelighet for Norge

Mer fra Dagsavisen