Verden

Trump hardt ut mot dommeren og aktor etter bedrageridom

Donald Trump langer ut mot både dommeren og aktor etter bedrageridommen der han ble dømt til å betale en bot på rundt 3,7 milliarder kroner.

Trump kaller dommen komplett latterlig på sin egen Truth Social-plattform, der han omtaler dommer Arthur Engoron som skurk og anklager aktor i saken for å være korrupt.

– Denne «avgjørelsen» er en fullstendig og total farse. Vi kan ikke la denne uretten stå, skriver Trump.

Trump mister også retten til å inneha lederstillinger i selskaper i New York de neste tre årene.

– Vi vil anke, sa Trump til frammøtte pressefolk utenfor boligen i Mar-a-Lago i Florida.

Videre anklaget han president Joe Biden for å drive fram saken og bruke rettsvesenet til å angripe «en politisk motstander som leder med mye på meningsmålingene».

– Ingen er hevet over loven

New Yorks justisminister Letitia James reiste søksmål mot ekspresidenten, hans to eldste sønner og familiebedriften Trump Organization. Anklagen er at de har lurt til seg bedre betingelser hos banker og forsikringsselskaper ved å blåse opp verdiene i selskapet.

Ifølge justisminister James må Trump og de medtiltalte betale mer enn 450 millioner dollar, drøyt 4,7 milliarder kroner.

– Donald Trump må omsider stå økonomisk til ansvar for sine løgner, juks og rystende bedrageri. For samme hvor stor, rik eller mektig man tror man er, så er ingen hevet over loven, sier hun.

Kan få problemer med å ta opp lån

Engoron skriver i sin kjennelse at Trump og hans medtiltalte i saken, sønnene Donald junior og Eric, «ikke er i stand til å erkjenne at de har handlet feil».

– Deres fullstendige mangel på anger grenser til å være patologisk, skriver Engoron.

Engoron, som avgjorde saken uten jury, forbyr også Trump og selskapene hans som er navngitt i søksmålet, fra å søke om lån fra institusjoner fra New York i tre år, noe som kan forhindre at Trump får hentet inn penger fra store amerikanske banker.

Engoron sier at Trumps og hans selskapers tidligere saker er del av grunnen for de strenge straffene. Trump Organization ble i 2022 funnet skyldig i skattesvindel.

Travel uke i domstolene

New York-dommen rundet av det som har vært en travel uke for Trump, som er innblandet i flere rettssaker.

Torsdag møtte han i en domstol i New York i forbindelse med saken der han er anklaget for å ha betalt pornoskuespilleren Stormy Daniels, en annen kvinne og en tidligere ansatt for å holde tett om seksuelle forhold han har hatt med dem. Saken er den første straffesaken noensinne mot en tidligere amerikansk president.

Trumps forsvarere har også representert ham i Atlanta i Georgia, der han er anklaget for å ha konspirert for å endre utfallet av valget i 2020, som han tapte til Joe Biden.

En føderal sak om valgpåvirkning er satt på vent mens Trumps forsvarere argumenterer for at han er immun fordi han var president i det aktuelle tidsrommet. I mai ventes det oppstart i Florida i saken om håndtering av graderte dokumenter.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)

Mer fra Dagsavisen