Verden

Qatar: Positiv respons fra Hamas på utkast til fredsavtale på Gaza

Qatars statsminister sier han har fått en positiv respons fra Hamas på en avtale om løslatelse av israelske gisler mot en våpenhvile i krigen i Gaza.

Statsminister Mohammed bin Abulrahman al-Thani sa tirsdag at responsen på utkastet er «generelt positiv», selv om Hamas har enkelte kommentarer.

Den israelske statsministerens kontor opplyser at de har fått svaret fra Hamas, og etterretningstjenesten Mossad går gjennom detaljene.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa på en pressekonferanse i Qatar at USA gjennomgår responsen, og at han skal drøfte den med Israel senere denne uka.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, men vi tror ennå at en avtale er mulig, og faktisk helt nødvendig, sa Blinken og la til at forslaget er det beste håpet for å få slutt på den fire måneder lange krigen.

Hamas uttalte samtidig at deres respons er positiv, og at avtalen innebærer varig våpenhvile for å få slutt på krigen, humanitær hjelp, gjenoppbygging i Gaza, slutt på blokaden og utveksling av fanger og gisler.

Den høytstående Hamas-tjenestemannen Ghazi Hamad sa i Kairo at de tar sikte på at flest mulig palestinske fanger løslates fra israelske fengsler.

En høytstående israelsk tjenestemann sier imidlertid ifølge Haaretz at Hamas’ svar i virkeligheten er negativt fordi Hamas’ betingelser er uakseptable for Israel.

En annen israelsk kilde sier at begge parter «har gjort det klart at det for tiden ikke er mulig å bygge bro over det viktigste gapet som hindrer en løsning – nemlig kravet om å få slutt på krigen.»

Qatar, Israel, USA og Egypt har i flere uker jobbet med å utarbeide rammeverket til en avtale som innebærer at israelske gisler i Gaza løslates mot at Israel og Hamas godtar en lengre våpenhvile.

Mer fra Dagsavisen