Verden

Nordirske unionister klare for rask løsning etter to år uten styre

Unionistpartiet DUP sier de er klare til å gå tilbake til regionalstyret og maktdelingen i Nord-Irland etter å ha blitt enige med den britiske regjeringen.

Det betyr at regionstyret kan komme på plass igjen i løpet av få dager, sier DUP-leder Jeffrey Donaldson.

– Det er mulig dersom den britiske regjeringen er så raske som jeg tror de kan være med tanke på hva som må gjøres, sier Donaldson tirsdag, på spørsmål fra BBC om regionalstyret kan gjenopprettes innen få dager.

De største partiene i Nord-Irland møtes tirsdag for å diskutere avtalen.

Enige med regjeringen

DUP opplyste mandag kveld at de er blitt enige med den britiske regjeringen om hvordan handelsreglene etter brexit skal håndteres.

I snart to år har DUP boikottet regionalstyret fordi de mener avtalen om handel med EU etter brexit, skilte ut Nord-Irland fra resten av Storbritannia og dermed undergravde regionens plass i Det forente kongedømmet.

– Det er en glede å melde at partiledelsen har gitt sin tilslutning til forslaget jeg la fram for partiet, sa Donaldson på en pressekonferanse.

Streik

Den to år lange boikotten av regionalstyret, som deler makten i Nord-Irland med den britiske regjeringen, har ført til et gradvis forfall av offentlige tjenester.

Lange ventelister i helsetjenesten og mangler innen politiet og miljøvern har blitt sett på som virkninger av manglende beslutningstaking fra øverste hold.

Manglende lønnsøkninger i det offentlige utløste en storstreik tidligere i januar, der noe av formålet også var å legge press på DUP for å gjenopprette regionalstyret.

Todelt

Donaldson mener at den britiske regjeringen kan få på plass lovgiving som underbygger den inngåtte avtalen allerede onsdag.

Lovgivingen vil bestå av to deler, ifølge Donaldson. Den ene delen er utformet for å bekrefte Nord-Irlands plass i Storbritannia, mens den andre vil sørge for endringer i den eksisterende lovgivingen om det britiske indre markedet for å sørge for å beskytte Nord-Irlands handlekraft der.

Floke

Nord-Irland og bevaringen av grensefrihet på øya Irland var den vanskeligste floken i brexit-forhandlingene med EU.

Donaldson erkjenner at den nye avtalen ikke nødvendigvis løser denne floken.

– Er disse forslagene perfekte? Har vi oppnådd alt vi ønsket å oppnå? Nei, det har vi ikke. Jeg kommer til å være ærlig med folk om hva vi har vært i stand til å levere, sier han.


Mer fra Dagsavisen