Verden

Nord-Korea skroter militæravtale om avspenning

Nord-Korea opphever en avtale om militær avspenning med naboen i sør. De lover å utplassere flere våpen på grensen.

Det autoritære landet skal gjeninnføre alle militære tiltak som avspenningsavtalen fra 2018 har hindret dem i gjøre, uttaler Nord-Koreas forsvarsdepartement.

– Fra nå av er militæret vårt ikke bundet av nord-sør-militæravtalen, heter det i uttalelsen.

Sør-Korea opphevet avtalen delvis onsdag, som en respons på den nordkoreanske satellittoppskytingen tirsdag. Sør-Korea skal nå gjenoppta mer omfattende overvåking på grensen.

Nord-Korea sier i uttalelsen at myndighetene i Seoul kommer til å bære alt ansvar hvis det bryter ut væpnet konflikt.

Skal ha fått russisk hjelp

Satellitten som ble skutt opp av Nord-Korea, ser ut til å ha gått inn i en «normal bane», sier Sør-Koreas forsvarsdepartement. Det er imidlertid for tidlig å si om satellitten fungerer slik den er tiltenkt, ifølge dem.

Ifølge flere land skal satellitten brukes til overvåking. Oppskytingen har blitt møtt med fordømmelse fra flere land og FN.

Det autoritære regimet skal ha fått hjelp av Russland til å skyte opp satellitten.

– Etter Kim Jong-uns møte med Putin overleverte Nord-Korea tegninger og data fra den første og andre satellittoppskytingen, hevder Sør-Koreas etterretningstjeneste ifølge parlamentsmedlemmet Yoo Sang-bum.

Mulig ny oppskyting

Tidligere i år har Nord-Korea gjennomført to mislykkede satellittoppskytinger. I september besøkte Kim Jong-un Russland, hvor han også fikk omvisning på et russisk romfartssenter. Det førte til store spekulasjoner om russerne bisto i romprogrammet i bytte mot våpen til krigføringen i Ukraina.

– Russland analyserte datamaterialet og ga tilbakemeldinger til Nord-Korea, sier Yoo.

Nord-Korea har sagt at satellittoppskytingen er den første av flere. Ifølge e-tjenesten er landet i stand til å sende opp en ny satellitt allerede neste år, melder nyhetsbyrået Yonhap.

De advarer også om at Nord-Korea kanskje kommer til å gjennomføre en atomprøvesprenging i 2024.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen