Verden

Macron maner til kamp mot antisemittisme

President Emmanuel Macron ber det franske folk om å stå opp mot det han kaller «en uutholdelig gjenoppblomstring av antisemittisme».

Søndag ettermiddag skal det holdes en stor markering mot antisemittisme i Paris.

Det franske innenriksdepartementet har registrert over 1200 antisemittiske handlinger rettet mot jøder siden det brøt ut krig mellom Israel og palestinske Hamas 7. oktober. Det er nesten tre ganger så mange som i hele 2022.

– Et Frankrike der våre jødiske medborgere er redde er ikke Frankrike, skriver Macron i et innlegg i avisa Le Parisien søndag.

Frankrike er hjem for flere jøder enn noe annet europeisk land, men har også en stor muslimsk befolkning. Når konfliktnivået øker i Midtøsten, fører det derfor også til konflikt, protester og sammenstøt i Frankrike.

Drept i Hamas-angrep

40 franske statsborgere var blant de 1200 som ble drept i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, og åtte andre er fortsatt savnet eller blir holdt som gisler i Gaza.

Macron har fordømt angrepet på det sterkeste, men han er også kritisk til Israels massive bombing av Gazastripen som nå er inne i sin femte uke.

Må slutte

Israel må slutte å drepe babyer og kvinner i Gaza, sa han i et intervju med BBC fredag.

Den franske presidenten understreket at han anerkjenner Israels rett til å forsvare seg, men sa at det verden nå er vitne til på Gazastripen ikke lar seg rettferdiggjøre.

– Vi ber dem om å stanse denne bombingen, sa han i intervjuet.

Frankrike har i stor grad lagt ned forbud mot demonstrasjoner i protest mot Israels bombing og til støtte for palestinerne, men i flere franske byer har demonstranter trosset dette forbudet.

Mer fra Dagsavisen