Verden

Høyresiden vant valget i Sveits

Folkepartiet (SVP), som drev valgkamp på å motarbeide masseinnvandring og «woke-galskap», ble valgets store vinner i Sveits.

Valgkampen har vært preget av utspill om innvandring, prisstigning og identitetspolitikk. Høyrepopulistiske Folkepartiet henter inn de fleste velgerne de tapte ved valget i 2019, og grønne partier går tilbake.

– Vi har fått et veldig tydelig mandat fra den sveitsiske befolkningen om å fremme sakene som de er opptatt av, som ulovlig innvandring, sa SVP-leder Marco Chiesa til kringkasteren RTS søndag.

Etter at stemmene er ferdig opptalt, har Folkepartiet fått 29 prosent – en framgang på litt over tre prosentpoeng, viser oversikten til avisa Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Valgdeltakelsen var på 47 prosent, opp fra 45 prosent i 2019.

Nedtur for venstresiden og klimapartiene

Sosialdemokratene har kommet på andreplass med 18 prosent. Sentrum-høyre-partiet Sentrum fikk tredje størst oppslutning, knappe 15 prosent, mens De liberale fikk drøye 14 prosent.

I valget i 2019 gikk venstreorienterte De grønne og sentrumsorienterte Liberale grønne sterkt fram og fikk over 20 prosent oppslutning til sammen. Denne gang har de samlet fått knappe 17 prosent.

De grønne-parlamentariker Lisa Mazzone sier at valgresultatet viser at valget har skjedd i en «fryktkontekst, og når vi er redde, glemmer vi åpenbart håp».

Ny regjering

Sveitserne stemte på alle 200 seter i nasjonalforsamlingens underhus og alle 46 i overhuset.

De 246 folkevalgte vil peke ut de sju medlemmene av styringsorganet Forbundsrådet 13. desember. De tre største partiene får velge to medlemmer hver, mens det fjerde største får innvalgt ett.

Forbundsrådet tar så avgjørelser ved konsensus. Vervet som president og statsoverhode går på rundgang blant medlemmene.

Mer fra Dagsavisen