Verden

Ytterligere 7000 amerikanske bilarbeidere legger ned arbeidet

De amerikanske bilarbeidernes fagforening UAW trapper opp streiken mot to av de tre store bilprodusentene.

En Ford-fabrikk i Chicago og en General Motors (GM)-fabrikk i Michigan tas ut i streik fra og med klokken 12 lokal tid fredag – klokken 18 norsk tid. Totalt er nå 25.000 fabrikkarbeidere i streik, og de har mange flere å gå på – UAW har totalt 146.000 medlemmer.

Stellantis, som blant annet produserer Chrysler og Jeep, blir spart for det nyeste streikeuttaket.

Fagforeningens leder Shawn Fain sa i en videotale til medlemmene at forhandlingene med bilprodusentene fortsatt pågår, men Ford og GM har utvist lite vilje til kompromiss. Bilarbeiderne vil ha betydelige lønnsøkninger og goder, blant annet flere goder de har sagt fra seg i dårlige tider før. De peker på at arbeidsgiverne nå går med store overskudd.

14. september gikk UAW-ansatte ved bilfabrikker for Ford, General Motors og Stellantis ut i streik. Tidligere har man tatt ut én fabrikk fra hver av de tre gigantene, samt 38 distribusjonssentre for GM og Stellantis.

Ford slapp unna forrige opptrapping ettersom det på det tidspunktet var framgang i samtalene.

Streiken i bilindustrien har tiltrukket seg mye politisk oppmerksomhet. President Joe Biden møtte de streikende tirsdag og gjorde det klart at han støtter opp om streiken. Tidligere president Donald Trump besøkte de streikende dagen etterpå.


Mer fra Dagsavisen