Verden

Ikke nådig mot «mislykket» Putin: – Han tok feil

USAs utenriksminister Antony Blinken mener Ukraina har framgang med sin motoffensiv i krigen. Samtidig etterlyser han en erkjennelse fra Kreml og Vladimir Putin.

I et eksklusivt intervju med NBC News langer Blinken igjen ut mot Russlands krig mot ukrainerne. Business Insider har også omtalt saken.

– Russerne må komme til et punkt der de erkjenner at de har mislyktes. De har allerede mislyktes, sier Blinken.

– Russland skulle utslette Ukraina fra kartet. De skulle fjerne landets identitet og annektere det. Det har de ikke klart, fortsetter han. Blinken roser også ukrainernes motoffensiv under president Volodymyr Zelenskyj, og mener det er merkbar framgang for øyeblikket.

Putin ikke til bordet

Blinken tror imidlertid ikke på at Vladimir Putin kommer til å gå til forhandlingsbordet med det første. Russlands president viser nemlig ingen tegn til å ville bruke diplomati, mener utenriksministeren.

– Men Putin tok feil hvis han på en eller annen måte trodde at han kunne holde ut lenger enn Ukraina – og alle landene som støtter dem, sier Blinken.

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting while visiting the Center for the construction of large-tonnage offshore structures (CSCMS) of Novatek-Murmansk company in the village of Belokamenka in the Murmansk region on July 20, 2023. (Photo by Ramil SITDIKOV / SPUTNIK / AFP)

Les hele intervjuet hos NBC her.

På besøk hos Volodymyr Zelenskyj og Ukraina

Antony Blinken ankom onsdag Ukraina for å få en oppdatering på landets motoffensiv mot Russland, samt for å signalisere at USA vil fortsette å støtte Ukraina. Utenriksministerens besøk var uanmeldt, ifølge Business Insider.

– Vi vil sørge for at Ukraina har det de trenger. Ikke bare for å lykkes i motoffensiven, men også på lang sikt, sa Blinken da han ankom, ifølge NTB.

Den amerikanske utenriksministeren kom til Kyiv med en ny hjelpepakke til Ukraina, verdt mer enn 1 milliard dollar.

Vladimir Putin ber om KI-forskning

Torsdag kom nyheten om at president Putin ber sin regjering i Moskva om å finansiere forskning om kunstig intelligens (KI) for å ta opp kampen med de vestlige teknologiselskapene, skriver NTB.

Russlands president Vladimir Putin kommer med nye utfall mot Ukrainas president og hans vestlige støttespillere. Foto: Sputnik / AP / NTB

Opplysningene stammer fra et dokument som ble offentliggjort i Moskva torsdag. Kunstig intelligens som genererer nytt innhold, snarere enn å handle på innmatet data, kom for alvor i verdens oppmerksomheten mot slutten av 2022.

Programmer som ChatGPT, som øyensynlig kunne snakke, resonnere, skrive og sågar tegne, var på alles lepper, og Putin vil få fart på russernes egen teknologi på dette området. I dokumentet blir regjeringen bedt om å sette i verk tiltak for å utvikle russisk KI, inkludert årlige bevilgninger på statsbudsjettet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: