Verden

Putin tordner: – Det er sabotasje

Ukraina har gjort en rekke forsøk på å angripe russiske gassrørledninger i Svartehavet, sier Russlands president Vladimir Putin.

– Det blir gjort forsøk på å angripe TurkStream og Blue Stream-rørledningene som frakter gass fra Russland til Tyrkia, sa Putin under en felles pressekonferanse med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Sotsji ved Svartehavet mandag.

Angrepene er hittil avverget av russiske marinefartøy som beskytter rørledningene, understreket han.

Les mer om Vladimir Putin og krigen i Ukraina her

Putin peker på droneangrepene

– Men de blir til stadighet angrepet, blant annet med droner sendt fra Ukrainas havner ved Svartehavet, sa president Vladimir Putin.

De ukrainske droneangrepene var en av grunnene til at Kreml trakk seg fra avtalen som åpnet for eksport av ukrainsk korn via Svartehavet, ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Som et ledd i kornavtalen lovet Ukraina ifølge ham å ikke benytte havnene langs Svartehavet til å angripe russisk infrastruktur.

– Alt dette har de brutt, sier Sjojgu.

Putin selv har uttalt til blant andre Interfax at kornavtalen kan gjenopptas, men at «Russlands krav da må innfris».

Hevder sju angrep fra Ukraina er avverget

Ifølge ham er sju slike droneangrep mot de russiske rørledningene avverget bare den siste uka.

Påstandene om ukrainske angrep mot gassrørledninger i Svartehavet lar seg ikke bekrefte fra uavhengig hold.

Kim Jong-un skal besøke Russland-presidenten

Nord-Koreas leder Kim Jong-un planlegger for øvrig å reise til Russland senere i september for å møte president Vladimir Putin, ifølge The New York Times’ kilder. Det skriver avisen mandag.

Formålet med reisen er å diskutere muligheten for å forsyne Russland med mer våpen og ammunisjon til krigen i Ukraina, samt annet militært samarbeid, opplyser ikke navngitte kilder til avisa mandag.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skylder på lokale ledere for ødeleggelser etter en tropisk storm. Arkivfoto: KCNA via AP / NTB

Kildene beskrives som tjenestemenn fra USA og allierte land. Det hvite hus ga i forrige uke uttrykk for bekymring over framgang i våpensamtaler mellom Russland og Nord-Korea. Putin og Kim hadde utvekslet brev der de lovet hverandre å øke samarbeidet, ble det sagt fra Washington.

Putins talsmann Dmitrij Peskov ville verken bekrefte eller avkrefte brevvekslingen, men sa at Russland ønsker å videreutvikle forholdet til Nord-Korea.

Nyeste fra Dagsavisen.no: