Verden

Kina holder militærøvelse rundt Taiwan – kaller det en «streng advarsel»

Kina holder lørdag en militærøvelse rundt Taiwan som skal fungere som en streng advarsel etter at øyas visepresident mellomlandet i USA.

– Dette er en streng advarsel til Taiwans uavhengighetsseparatister som samarbeider med utenlandske maker for å provosere, heter det i en kort uttalelse fra Kinas militære, gjengitt i statlige medier.

Øvelsen er for både for sjø- og luftforsvaret og foregår i farvannet rundt Taiwan, heter det videre.

Taiwans forsvarsdepartement fordømmer militærøvelsen på det sterkeste og sier de vil sende ut «passende» styrker for å svare.

Forsvarsdepartementet sier de har registrert 42 kinesiske fly og åtte marinefartøyer som deltar i øvelsen. Totalt har 26 fly krysset midtlinjen i Taiwanstredet.

Nylig var Taiwans visepresident William Lai innom USA før han skulle videre til Paraguay, noe som høstet sterk kritikk fra Kina. I en uttalelse sa det kinesiske utenriksdepartementet at de tar avstand fra ethvert besøk som «separatister» fra Taiwan avlegger i USA.

Lai er ifølge meningsmålinger favoritt til å ta over etter president Tsai Ing-wen i valget i januar neste år. Kina er lite begeistret for Lai og har kalt ham en bråkmaker.

Taiwan er et selvstyrt territorium som myndighetene i Beijing regner som en del av Kina. FN og det store flertallet av verdens land forholder seg til dette «ett Kina-prinsippet».

Mer fra Dagsavisen