Verden

Slovakias innenriksminister: Robert Fico er fortsatt på operasjonsbordet

Slovakias statsminister Robert Fico er livstruende skadd etter at han ble skutt i byen Handlova. Landets innenriksminister sier at de mistenker politisk motiv.

Forsvarsminister Robert Kalinak sier onsdag kveld at Fico fremdeles er på operasjonsbordet, og at legene kjemper for livet hans.

Slovakias innenriksminister Matus Sutaj Estok sier de mistenker at attentatet var politisk motivert. Han sier også at gjerningspersonen avfyrte fem skudd.

Innenriksministeren sier at tidlig etterforskning viser «et klart politisk motiv».

– Det er ingen tvil om det, stemte forsvarsminister Kalinak i.

Estok sier at Ficos tilstand er kritisk og livstruende.

71-åring pågrepet

Den slovakiske avisa Aktuality skriver at en 71 år gammel mann er pågrepet og mistenkt for å stå bak attentat. Han ble pågrepet av politi på stedet.

Den mistenkte skal være en venstreorientert poet. Avisen skriver også at han trolig hadde et våpen som var lovlig registrert.

Skuddene falt utenfor et kulturhus i Handlova, cirka 15 mil nordøst for hovedstaden Bratislava. Her hadde Fico deltatt på et regjeringsmøte, skriver slovakiske medier. Han ble truffet i magen, og det skal ha blitt avfyrt i alt fem skudd.

Ifølge en talskvinne for sykehuset der Fico nå er innlagt, fikk han først behandling på sykehuset i Handlova før han ble overført til et større sykehus. Han var ved bevissthet da han ankom, og ble deretter behandlet for skuddskader, ifølge talskvinnen, som sier at han nå er stabilisert.

Sjokk og fordømmelse

Fra hele Europa strømmer det inn sjokkerte reaksjoner på hendelsen.

– Fullstendig sjokkert etter dagens brutale og hensynsløse angrep på Slovakias statsminister Robert Fico, som jeg fordømmer i sterkeste ordelag, skriver Slovakias president Zuzana Caputova på X/Twitter.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller angrepet skammelig.

– Slike voldshandlinger har ingen plass i vårt samfunn og undergraver demokratiet, vårt mest dyrebare fellesgode, skriver hun på X.

Også Polens statsminister Donald Tusk, Ungarns statsminister Viktor Orban og Tsjekkias statsminister Petr Fiala var raskt ute med å uttrykke sjokk og fordømmelse. De sender også tanker til den skadde statsministeren og ønsker ham god bedring.

---

Fakta om Slovakias statsminister Robert Fico

* Den 59 år gamle Fico startet sin fjerde runde som statsminister i oktober i fjor. Han har deltatt i det politiske liv i over 30 år.

* Han har markert seg som en nasjonalistisk høyreleder som balanserer sin tilslutning til EU og Nato med tidvis krass kritikk av begge organisasjoner.

* Fico blir betegnet som en populist som raskt kan vende om i takt med endringer i opinionen og de politiske realiteter. Blant Slovakias 5,5 millioner innbyggere er det kun en minoritet som tror at Russland er skyld i Ukraina-krigen.

* I løpet av de fire siste årene har Fico inntatt standpunkter som går på tvers av dem som uttrykkes av allierte land i Europa. Han vil stanse militærhjelpen til Ukraina, og han motsetter seg sanksjonene mot Russland. Like fullt fordømmer han invasjonen.

* Han har truet med å nedlegge veto mot et framtidig Nato-medlemskap for Ukraina.

* Fico sies å ha Ungarns statsminister Viktor Orban som sitt forbilde, en omstridt politiker som ikke nøler med å tale EU og Nato midt imot.

* Fico har bakgrunn fra arbeiderklassen, men tok juridisk eksamen i 1986. Da gikk han også inn i kommunistpartiet. Etter regimeskiftet i 1989 arbeidet han som advokat i forvaltningen, vant en plass i nasjonalforsamlingen for et fornyet kommunistparti og representerte Slovakia i flere saker ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

* Fico har siden 1999 ledet partiet SMER som kun i navnet er et sosialdemokratisk parti. Som kritiker av liberale økonomiske reformer ble han statsminister i 2006.

* Ficos politiske posisjon ble svekket i 2018 da en gravejournalist og hans forlovede ble drept av en profesjonell drapsmann. Begge gransket korrupsjon blant samfunnstopper da de ble tatt av dage.

* Store demonstrasjoner mot korrupsjon tvang Fico til å gå av etter valget i 2020. Under pandemien var han en sterk motstander av vaksiner og masker.

* Han ble valgt igjen i 2023 med bare 29 prosent av stemmene, takket være en verdikonservativ velgergruppe utenfor de store byene.

Kilde: Reuters

---

Store protester avlyst

Fico regnes som en populistisk leder. Han er skeptisk til våpenhjelp til Ukraina og ønsker fortsatt et visst samarbeid med Russland. Den siste tiden har tusenvis av mennesker demonstrert mot Ficos politikk. De er sterkt kritisk til en mediereform som de mener vil gi regjeringen full kontroll over landets rikskringkasting.

Landets største opposisjonspartier varslet onsdag at de avlyser planlagte demonstrasjoner, samtidig som de fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Det er et voldsomt hat mot Fico blant enkelte grupper i Slovakia. Han er en type politisk leder som mange liker godt og mange hater, men svært få har et nøytralt forhold til, sier Slovakia-ekspert Jørn Holm-Hansen ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met til NTB.

Skyteepisoden skjer få uker før valget på nytt EU-parlament.

Mer fra Dagsavisen