Verden

Historisk evakuering på Rhodos: – Et helvete på jord

Turister forteller om kaos og folk som kjempet om plass på båter på flukt fra skogbrannene på den greske øya Rhodos.

Hetebølger har ført til høy skogbrannfare over store deler av Hellas. Til sammen pågår over 80 skog- og buskbranner, og stadig nye branner bryter ut.

De mest alvorlige er på Rhodos, hvor rundt 30.000 mennesker ble evakuert i løpet av helgen. Evakueringsoperasjonen er den største i Hellas' historie, ifølge kontoret til statsminister Kyriakos Mitsotakis.

Turister forteller om kaotiske tilstander da flammer nærmet seg og de raskt måtte forlate hotellene sine.

– Vi løp ti kilometer med all bagasjen vår for å komme unna flammene, sier tyske Lena Schwarz til nyhetsbyrået AFP.

Rømte til fots

Det var 42 varmegrader da Schwarz måtte løpe en mil for å unnslippe skogbrannen. Hun beskriver situasjonen som «helvete på jord».

Etter hvert fikk hun plass på et fly bort fra Rhodos, og hun landet i Hanover natt til mandag.

Også norske Thomas Harnes måtte rømme til fots da han, samboeren og to barn på elleve og ni år fikk beskjed om å evakuere.

– Vi dro ned på stranden da varselet kom og ventet der i rundt en time. Da så vi brannen rundt 500 meter unna, fortalte han til VG.

De måtte gå nesten en mil til fots før de kom om bord på busser til et hotell. Sønnen hans sov på bakken i flere timer mens de ventet på transport.

– Tingene våre er igjen på hotellet som vi er evakuert fra. Jeg vet ikke om hotellet er brent ned eller hva. Jeg vet at nabohotellet har brent. Det er veldig frustrerende å ikke vite hva som skjer, sa Harnes.

– Solen ble rød som blod

Britiske Duncan Kemp sammenligner situasjonen på Rhodos med skildringene i Dantes «Inferno».

– Himmelen ble mørk, solen ble dekket til og rød som blod, sier han til Sky News.

Etter å ha fått beskjed om å evakuere, ventet Kemp på busser utenfor hotellet Lindian Village. Plutselig spredte flammer seg over en vei, og det begynte å brenne utenfor resepsjonen.

Kemp forteller om tilstander ute av kontroll da folk forsøkte å komme om bord på bussene. Både barn og voksne gråt. Et brannhelikopter som slapp vann på flammene, gjorde det mulig å komme seg bort.

Selv fikk Kemp sitte på i bilen til en av de ansatte på hotellet.

– Barn falt i vannet

Kaos var det også da britiske Amy Leyden måtte rømme fra et nedbrent hotell sammen med kjæresten og deres to år gamle datter.

– Vi måtte bare fortsette å løpe, og så kom brannen nærmere, og det ble vanskeligere å puste, forteller hun.

Familien fikk sitte på med en lokal mann, som kjørte dem ned til en strand.

– Hæren ventet der, men alle kjempet om å få komme om bord på båtene. Barn falt i vannet, sier Leyden, ifølge Sky News.

Samtidig som mange evakueres og sendes hjem med fly, fortsetter andre turister å ankomme øya.

Flyet til britiske Jason Robinson ble forsinket på grunn av brannene, men til slutt kom han fram til Rhodos. Da ble han innlosjert på en skole der han måtte sove på gulvet.

– Det var bare uforståelig at de tillot oss å fly, og at de tillot flygninger å fortsette også etter det, mener han.

Flere øyer rammet

Også på ferieøya Korfu er flere tusen mennesker blitt evakuert på grunn av en skogbrann. Operasjonen foregikk natt til mandag ved hjelp av seks fartøyer fra den greske kystvakten samt ni private fartøyer.

Samtidig har folk fått beskjed om å forlate fire landsbyer på Hellas' nest største øy Evvia, som også er rammet av brann.

Skogbranner er vanlige i Hellas om sommeren. Men klimaendringene har ført til kraftigere hetebølger, noe som har bidratt til å øke brannfaren.

På Rhodos befinner det seg flere hundre nordmenn i områder som er berørt av skogbrannene. Flere reiseselskaper opplyser til NTB at det er utfordrende å finne husrom og fly til dem som må evakueres.

Utenriksdepartementet opplyser at de følger situasjonen på de greske øyene tett.


Mer fra Dagsavisen