Verden

Eksperter: Hundretusener av barn kan ha blitt tatt fra Ukraina

Hundretusener av barn kan ha blitt fraktet fra Ukraina til Russland siden 2015, sier eksperter fra Osse.

Tre eksperter som er oppnevnt av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) sier det kan dreie seg om et massivt forsøk på å gjøre ukrainske barn til russere.

De sier at barna er blitt tatt fra Ukraina siden 2015, året etter at Russland annekterte krim og krigshandlingene startet i Øst-Ukraina.

– Det virker som det er en plan om å assimilere dem på en massiv skala, sier en av Osse-ekspertene, Veronika Bilkova.

Hun sier at det nøyaktige antallet barn som er blitt fraktet til Russland, er uklart.

– De laveste estimatene vi har er på rundt 20.000 barn. Men både russiske og ukrainske kilder tyder på at tallet er ti ganger så høyt eller mer. Så vi snakker om et massivt fenomen, sier Bilkova.

Arrestordre på Putin

Russland er anklaget for krigsforbrytelser for å ha bortført barn fra okkuperte områder i Ukraina. Det er utstedt en arrestordre på president Vladimir Putin fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i forbindelse med dette.

Osse-ekspertene skriver i en rapport på 82 sider at Russland har tatt rettslige og politiske grep for å gi russisk statsborgerskap til barna og plassere dem i fosterhjem.

De beskriver også hvordan barna blir utsatt for prorussiske informasjonskampanjer og får militær opptrening.

Sier de redder barn

Ekspertene har samlet inn skriftlig materiell og gjennomført mer enn 25 intervjuer, samt besøkt Kyiv.

Russland har ikke svart på spørsmål om å bidra til rapporten. Landet har tidligere nektet for at de bortfører barn, men sagt at de redder barn ut av krigssoner. De har også sagt at barna kan dra tilbake og har enkelte ganger organisert tilbakereiser for barn som er blitt fraktet til Russland.

Ifølge Kyiv er mer enn 19.000 ukrainske barn blitt sendt til Russland siden den fullskala invasjonen startet i februar i fjor.

Mer fra Dagsavisen