Verden

Tusener feiret påske i spent Jerusalem

Tusener av troende feiret påske i et spent Jerusalem i et år da den kristne påsken faller sammen med jødisk påske og muslimsk ramadan.

I Roma uttrykte pave Frans dyp uro for spenningen som råder i Jerusalem etter at israelsk politi tok seg inn i al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i forrige uke.

Siden har Israel truffet mål i Libanon, Gaza og Syria som svar på rakettangrep, og flere mennesker er drept i palestinske angrep på den okkuperte Vestbredden og Gaza.

Påskesøndag var de trange gatene i gamlebyen fulle av pilegrimer på vei til Gravkirken som er bygd der Jesus ifølge bibelen ble korsfestet.

– Jeg var litt i tvil på grunn av situasjonen, men bestemte meg likevel for å komme, sier Paulius Majauskas, som er på besøk fra Litauen.

Bønn ved Klagemuren

Ved Klagemuren, ikke langt unna, samlet flere tusen jøder seg for å få den tradisjonelle påskevelsignelsen.

– Jeg føler at Gud beskytter oss. Vi ber alle sammen som ett folk, sa 60 år gamle Judy Green og kalte velsignelsen ved Klagemuren nydelig og oppløftende.

Rundt 500 religiøse jøder besøkte også Tempelhøyden, som muslimene kaller Haram al-Sharif. De var eskortert av politi, men det var ingen sammenstøt med palestinere som ba i de to moskeene.

Muslimsk frykt

Muslimene frykter at den høyrenasjonale regjeringen til Benjamin Netanyahu skal fjerne reglene som tillater jøder å besøke høyden, men ikke å be, selv om han benekter det.

I de siste årene har stadig flere jøder besøkt høyden, og noen ultranasjonalister har sett sitt snitt til å be i hemmelighet.

Israelsk politi stormet onsdag bønnerommet i al-Aqsa-moskeen og arresterte flere hundre palestinere.

– Men dette er vårt sted. Vi må være her gjennom kvelden, natten, og dette er ramadan – vi må be, sier 65 år gamle Mahmud Mansour, som er sterkt kritisk til politiaksjonen.

Mer fra Dagsavisen