Verden

Sveitsisk storbank stuper – drar med seg flere europeiske banker

Storbanken Credit Suisse stuper på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. Aksjemarkene faller kraftig både i Europa og USA.

På ettermiddagen onsdag hadde den sveitsiske storbanken falt over 30 prosent – før nedgangen deretter dempet seg noe.

Pilene pekte bratt nedover også for flere franske banker. Både BNP Paribas og Société Générale falt 11 prosent, mens tyske Commerzbank svekket seg 9 prosent.

I Paris hadde indeksen CAC 40 gått ned 3,5 prosent ved 15.15-tiden. Nedgangen i Frankfurt var på 2,8 prosent, mens hovedindeksen i Oslo falt 3,4 prosent.

– Markedene er ville, konstaterte Carlo Franchini i det italienske finansselskapet Banca Ifigest.

Saudisk hovedaksjonær

I kjølvannet av bank-uroen i USA er fokuset nå rettet mot problemene til europeiske banker – først og fremst Credit Suisse, ifølge Franchini.

Da børsene åpnet i USA onsdag, gikk det imidlertid nedover også her. Kort etter åpningen hadde Dow Jones-indeksen gått ned 1,2 prosent.

Storbankene Citigroup og JPMorgan Chase falt henholdsvis 5 og 3,6 prosent, mens sterkt pressede First Republic Bank stupte 19 prosent.

Tidligere på dagen ble uro utløst av en uttalelse fra styreformannen i Saudi National Bank, som er hovedaksjonær i Credit Suisse. Ammar Al Khudairy sa til Bloomberg TV at det ikke var aktuelt å gi den sveitsiske banken mer finansiell bistand.

Aksjene i Credit Suisse falt først 18 prosent, noe som førte til at handelen med aksjene ble stanset, ifølge Dagens Næringsliv. Da handelen kom i gang igjen, fortsatte nedgangen.

Store tap

Credit Suisse har hatt betydelige utfordringer de siste årene, og banken tapte 84 milliarder kroner i regnskapsåret 2022. Store pengesummer ble tatt ut av bankens innskytere mot slutten av året.

Saudi National Bank er den største forretningsbanken i det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia. Styreleder Al Khudairy sa onsdag at han var fornøyd med Credit Suisse’ endringsplaner og at han ikke trodde den sveitsiske banken trengte mer penger.

Han viste også til regelverk som innebærer at Saudi National Bank ikke kan eie mer enn 10 prosent av Credit Suisse.

Sveits’ sentralbank fikk onsdag spørsmål om situasjonen fra nyhetsbyrået Reuters, men hadde ingen kommentar. Senere på dagen ble det kjent at finansministrene i Sveits og Frankrike skal diskutere Credit Suisse.

Bankkollapser

Børsfallene onsdag kommer i kjølvannet av flere bankkollapser i USA. Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene i California fredag i forrige uke.

Gjennom helgen fikk amerikanske myndigheter på plass en løsning som skal sikre at ingen mister innskuddene sine i SVB og krypto-orienterte Signature Bank, som også ble stengt. Mandag lovet president Joe Biden å gjøre det som trengs for sikre stabiliteten i det amerikanske banksystemet.

En viktig årsak til bank-uroen er de kraftige rentehevningene for å bekjempe inflasjonen i kjølvannet av pandemien. Som følge av renteoppgangen har statsobligasjoner falt i verdi.

Også oljeprisen falt onsdag, og nordsjøolje ble på ettermiddagen omsatt for under 75 dollar fatet. Dette var det laveste nivået siden 2021.

Mer fra Dagsavisen