Verden

Storbritannias regjering klar til kamp for omstridt asylforslag

Storbritannias innenriksminister hevder at forslaget til ny asyl- og innvandringslov er i tråd med folkeretten. Regjeringen er forberedt på rettslig strid.

Suella Braverman la tirsdag fram forslaget – The Illegal Migration Bill – i Parlamentet. Her insisterte hun på at forslaget ikke bryter med menneskerettighetene.

– Jeg er sikker på at dette lovforslaget er forenlig med våre internasjonale forpliktelser, sa innenriksministeren.

Samtidig oppga hun at regjeringen er i diskusjoner med Den europeiske menneskerettsdomstolen, og hun innrømmer at forslaget tøyer grensene til det internasjonale lovverket.

– Hvis du ankommer Storbritannia ulovlig, kommer du til å bli pågrepet og fjernet raskt, sa Braverman under presentasjonen i Underhuset.

Forslaget innebærer at innenriksdepartementet får en «plikt til å avvise» de som kommer uten lovlig innreise. Dette prinsippet er ment å trumfe retten til å søke asyl.

Sperres inne i fire uker

Ministeren sa også at alle som ankommer irregulært, kommer til å bli fengslet i opptil 28 dager for deretter å bli deportert. Unntak skal kun gjøres for barn, og for dem som har medisinske tilstander som gjør at de ikke kan fengsles.

De som krysser Den engelske kanal i små båter, vil ikke bare bli nektet å søke asyl, de skal også nektes oppholdstillatelse på Storbritannia på livstid.

De aller fleste som kommer til Storbritannia på denne måten, søker om asyl. I fjor ankom over 45.000 mennesker i små båter etter å ha krysset Den engelske kanal. I 2018 var det kun 300 som kom til landet på denne måten.

Statsminister Rishi Sunak har gjort til en fanesak å stanse disse ankomstene etter en seksdobling de siste to årene. Sunak sier han vil gjøre det som er nødvendig for å stoppe de små båtene. Det er ventet at forslaget blir klaget inn for domstolene, noe regjeringen og en kampklar Sunak ser ut til å være forberedt.

– Vi er klare til å ta den kampen. Hvis ikke hadde jeg ikke stått her. Men vi føler oss faktisk trygge på at vi vil vinne, sa statsministeren på en pressekonferanse tirsdag.

– Kommer ikke til å fungere

Labour-leder og opposisjonsleder Keir Starmer mener at det vil være umulig å få planen til å fungere.

Braverman anklager på sin side Labour for å forråde «hardt arbeidende briter» når partiet velger å ikke støtte planene. Hun argumenterer for at endringene er helt nødvendige.

– I møte med dagens globale migrasjonskrise er gårsdagens lover rett og slett ikke egnet.

Kan få tilbakevirkende kraft

Storbritannia har signert både FNs flyktningkonvensjon og Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Ifølge flyktningkonvensjonen har alle mennesker rett til å søke beskyttelse i et annet land.

Kritikerne mener at forslaget både er uetisk og umulig å gjennomføre. De advarer om at det kun kommer til å øke traumene til mennesker på flukt og gi Storbritannia et enda dårligere rykte når det gjelder en rettferdig og human asylpolitikk.

Lovforslaget innebærer også at listen over land som anses å være trygge returland, utvides.

Det vil ta flere måneder før forslaget kan ble nedfelt i britisk lovverk, men regjeringen ønsker at det skal ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at alle som ankommer Storbritannia fra og med tirsdag, risikerer å bli deportert.

Mer fra Dagsavisen