Verden

Taliban nekter å forplikte seg til å slippe jenter og kvinner inn på skolen

Taliban-regimet i Afghanistan har ikke avgitt noe løfte om å åpne skoler og universiteter for jenter og kvinner neste skoleår, ifølge EUs spesialutsending.

Tomas Niklasson sier han ikke har hørt Talibans ministre forplikte seg til dette på tydelig vis.

– Å gjenåpne skoler og universiteter og gi kvalitetsutdanninger til afghanske gutter og jenter, kvinner og menn er ikke valgfritt. Det er en nødvendig fremtidsinvestering i neste generasjon og et bedre Afghanistan, og framfor alt er det et ønske fra alle afghanere, sa han på en pressekonferanse.

Siden de ytterliggående islamistene vendte tilbake til makten i august 2021 har Afghanistan igjen blitt eneste land i verden som nekter å la jenter og kvinner å gå på skole. Først ble tenåringsjenter nektet å gå på skole utover 6. klasse, før man i desember stengte universitetene for kvinner inntil videre.

I tillegg har kvinner blitt utestengt fra en rekke arbeidsplasser, deriblant i humanitære organisasjoner. En rekke organisasjoner truet med å trekke seg ut av Afghanistan hvis ikke forbudet ble opphevet.

– Det er et klart brudd på kvinners rett til å arbeide, som har stor innvirkning på deres mulighet til å forsørge seg selv og familien, sier Niklasson.

Mer fra Dagsavisen