Verden

Kommisjon: Minst 4.815 barn misbrukt av kirkens medlemmer i Portugal

Minst 4.815 barn er blitt seksuelt misbrukt av medlemmer av den katolske kirken i Portugal siden 1950, viser en uavhengig rapport som ble lagt fram mandag.

Høytstående medlemmer av kirken har tidligere hevdet at kun noen få tilfeller hadde forekommet.

– Vi ønsker å gi en hyllest til de som ble utsatt for overgrep i barndommen og våget å bruke sin stemme. De er mye mer enn en statistikk, sa Pedro Strecht, barnepsykiater og kommisjonens leder, da rapporten ble lagt fram.

I oktober sa kommisjonen at de hadde registrert 424 legitime beretninger fra antatte ofre. Mandag opplyste granskingskommisjonen at 512 antatte ofre har stått fram, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere saker etterforskes

Ifølge granskingen indikerte vitnesbyrdene at det totale antallet ofre var «mye større». Beretningene avslørte alvorlige hendelser som vedvarte i flere tiår, og i noen tilfeller nådde de «epidemiske proporsjoner», ifølge kommisjonen.

77 prosent av overgriperne var prester, mens de resterende gjerningspersonene var tilknyttet kirkelige institusjoner, viser rapporten. For 48 prosent av dem som uttalte seg til kommisjonen, var det første gang de snakket om overgrepene.

Rapporten viser samtidig at de fleste av de påståtte ofrene var gutter. 47 prosent var jenter.

Selv om fristen for å ta ut tiltale i de fleste sakene for lengst er utløpt, er rundt 20 saker sendt til politiet, og det er allerede satt i gang etterforskning i flere.

Vil utrydde pedofili

I april i fjor sa Manuel Clemente, kardinalen i Lisboa og den høyest rangerte prelaten i Portugal, at han var forberedt på å «erkjenne fortidens feil» og be ofrene om «tilgivelse» når rapporten legges fram.

I mars skal Portugals biskoper samles for trekke konklusjoner fra den uavhengige rapporten.

Tusenvis av rapporter om pedofili og overgrep i den katolske kirken har dukket opp rundt om i verden de siste årene, og pave Frans er under hardt press for å begrense skadene fra skandalene.

I 2019 lovet han å utrydde pedofili i kirken.

Mer fra Dagsavisen