Verden

Sverige med kampanje for at færre skal søke asyl

Den svenske regjeringen lanserer en internasjonal kampanje som skal få færre personer til å søke asyl i Sverige.

Kampanjen skal rettes mot blant annet myndigheter i andre land, utenlandske medier og utenlandske ambassader i Sverige, opplyser migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard.

På en pressekonferanse tirsdag viste hun til at asylpolitikken er blitt strengere under den nåværende borgerlige regjeringen.

– Skjerpede krav

– Budskapet handler om å redegjøre for nøyaktig hvordan den svenske migrasjonspolitikken ser ut og kommer til å se ut, der det handler om strammere regler for familieinnvandring, skjerpet forsørgerkrav og skjerpet krav til statsborgerskap, sa Malmer Stenergard.

Hun sa også at mange som søker asyl, ikke har noe beskyttelsesbehov.

– I dag mangler to tredeler av de som kommer til Europa, beskyttelsesbehov. Mange av dem kommer til å bli tvunget til å vende tilbake, og i enda større grad med den svenske politikken under denne regjeringen og samarbeidspartiet, sier ministeren.

Sverigedemokraterna fornøyd

Samarbeidspartiet er en referanse til Sverigedemokraterna.

Partiet deltok i forhandlingene om en ny regjeringsplattform og har sikret trepartiregjeringen parlamentarisk flertall. Stenergard selv kommer fra Moderaterna, søsterpartiet til Høyre.

– Akkurat dette tiltaket tror jeg er viktig på kort sikt for å få et mindre asyltrykk på Sverige, sier Henrik Vinge fra Sverigedemokraterna.

Antall nyankomne asylsøkere økte kraftig i 2022. Til Sverige kom det nesten 17.000 asylsøkere mot cirka 11.000 året før, da situasjonen fortsatt var preget av koronapandemien og stengte grenser.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen