Verden

Fullt kaos i Mexico etter pågripelse av sønnen til narkobaron

Byen Culiacán ble lammet av kaos torsdag etter at mexicanske myndigheter igjen har pågrepet Ovidio Guzmán, sønnen til narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzmán.

Myndighetene forsøkte å pågripe den yngre Guzmán, kjent som «El Raton» (musa), også i 2019.

Den gang reagerte Sinaloa-kartellet, som hans far hadde ledet, voldsomt.

Flere mennesker ble drept da væpnede gjengmedlemmer gikk massivt til angrep med maskingevær.

Myndighetene ble tvunget til å stenge skoler og flyplasser i Culiacán, og Guzmán ble til slutt løslatt på ordre fra president Andrés Manuel López Obrador for å få slutt på voldsbruken.

Hundrevis av påtente biler

Sinaloa-guvernør Ruben Rocha sier at sju personer fra sikkerhetsstyrkene er drept i uroen til nå, og at ytterligere 21 er såret. I tillegg er åtte sivile såret.

Ifølge Rocha har det vært tolv forskjellige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og gjengmedlemmer, og 250 kjøretøyer er satt i brann og brukt til å sperre veier.

På ikke-verifiserte videoer i sosiale medier kan man se tunge sammenstøt i Culiacán, og skyting fra helikoptre i luften.

Det er blitt løsnet skudd mot et passasjerfly og et fra det mexicanske flyvåpenet. Flyplassene i Culiacán, samt de andre Sinaloa-byene Mazatlán og Los Mochis, er stengt inntil ting roer seg ned.

Det samme gjelder for flere skoler, lokale myndighetsbygg og for mye av næringslivet i Culiacán.

Saken fortsetter under videoen

Kommer før Biden-besøk

López Obrador har raljert mot hans forgjengers aggressive forsøk på å fengsle topper fra landets kartell, men administrasjonen hans ser ut til å ha lyktes denne gangen.

32-åringen sitter i varetekt i hovedstaden Mexico City, ifølge forsvarsminister Luis Cresencio Sandoval.

Pågripelsen skjer like før et møte mellom nordamerikanske ledere i Mexico City til uka og omtales som en seier for Lopez Obrador. Sikkerhet ventes å bli et viktig tema på møtet, der USAs president Joe Biden stiller.

Guzmán anklages for å ha hjulpet faren med å drive narkovirksomheten siden El Chapo ble utlevert til USA i 2017.

Han ble tiltalt for narkotikasmugling av USA i 2018, og ifølge Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard ble han begjært utlevert i 2019.

Ebrard sier at begjæringen både må oppdateres og behandles, men legger til at Guzmán først må stille i en sak i Mexico. El Chapo soner livstid i et høysikkerhetsfengsel i Colorado, et såkalt «supermax».

Press på regjeringen

Sinaloa-kartellet er blant verdens mektigste kriminelle gjenger.

En skarp økning i overdosedødsfall i USA, drevet fram av opioidet fentanyl, har ført til økt press på Mexico for å få bukt med gjengkriminaliteten.

Amerikanerne hadde utlovet dusør på 5 millioner dollar for informasjon som kunne føre til at Ovidio Guzmán ble tatt.

Over 340.000 mennesker er drept i Mexico siden regjeringen i 2006 satte inn hæren for å bekjempe de mektige narkotikakartellene i landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen