Verden

Sør-Koreas politi kritiserer egen innsats før halloween-tragedien

Sør-Koreas politidirektør erkjenner at innsatsen i forkant av halloween-tragedien var mangelfull. Nå skal regjeringen ta en grundig kikk på sikkerhetsrutinene.

Politiet visste at en stor folkemengde hadde samlet seg selv før trengselen oppsto, noe som umiddelbart indikerte en farlig situasjon, sa politisjef Yoon Hee-keun tirsdag. Men politiet håndterte ikke henvendelsene på tilstrekkelig vis, la han til.

156 personer mistet livet da det oppsto trengsel i et populært utelivsdistrikt i Seoul lørdag. Ifølge nyhetsbyrået Yonhap er 29 mennesker fortsatt kritisk skadd, mens 122 har mindre skader.

– Jeg føler et ubegrenset ansvar for den offentlige sikkerheten rundt denne ulykken, og jeg vil gjøre mitt beste for å sørge for at en slik tragedie ikke skjer igjen, sier Yoon.

– Politiet vil raskt gjennomføre intensive inspeksjoner og etterforskning av alle aspekter, uten unntak, for å finne sannheten bak denne ulykken, la han til.

Nok politifolk?

Politiet har satt i sving et team på nær 500 etterforskere for å komme til bunns i hvordan tragedien kunne skje.

Tragedien skjedde i en smal gate i Seouls livlige utelivsdistrikt Itaewon. Halloween-feiringen hadde ingen offisiell arrangør. Politiet har påpekt at de ikke har retningslinjer for å håndtere hendelser uten arrangør hvor folkemengder trenger seg sammen.

Det ble sendt 137 politibetjenter for å holde vakt i forkant av ulykken. Flere vitner har stilt spørsmål om hvorvidt dette var nok til å håndtere de anslagsvis 100.000 som hadde samlet seg i gatene.

Politiet har dessuten erkjent at de 137 betjentene primært var til stede for å avverge kriminalitet, og især narkotikabruk – ikke håndtering av folkemengder.

Regjeringen har sikkerhetsmøte

Sør-Koreas regjering har lovet en grundig etterforskning av hendelsene og støtte til de etterlatte familiene.

Landets innenriksminister, Lee Sang-min, beklager at ulykken skjedde.

– Som ministeren med ansvar for folkets sikkerhet, vil jeg benytte muligheten til å uttrykke min oppriktige beklagelse til befolkningen for at denne ulykken skjedde, sier Lee.

President Yoon Suk-yeol har erklært landesorg. Han har også erkjent at landet har mangelfull kunnskap når det gjelder håndtering av folkemasser. Han har tatt til orde for å benytte droner eller annen teknologi for å få bedre kontroll på slike situasjoner. Regjeringen vil snarlig holde et møte med eksperter for å se nærmere på de nasjonale sikkerhetsreglene.

Saken fortsetter under videoen

Norsk kvinne omkom

Flere nordmenn var i området da tragedien inntraff. 20 år gamle Stine Roalkvam Evensen fra Sandnes var blant dem som mistet livet.

Det ble satt krisestab ved den norske ambassaden i byen, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sendte sine kondolanser.

Blant de omkomne var også en kjent sørkoreansk popstjerne og skuespiller.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen