Verden

Svensk regjeringsavtale bærer bud om kraftig høyredreining

Sverigedemokraterna kommer til å sette et markant preg på svensk politikk framover, selv om partiet ikke blir en del av Sveriges nye borgerlige regjering.

Det blir Moderaterna (M), Kristdemokraterna (K) og Liberalerna (L) som sammen danner en ny trepartiregjering. I neste uke blir den etter alt å dømme stemt fram i Riksdagen, hvorpå Moderaternas leder Ulf Kristersson kan presentere sin nye regjering.

Regjeringsavtalen viser at SD har fått betydelig gjennomslag for sin politikk, mens Liberalerne har måttet inngå store kompromisser. De to partiene fikk henholdsvis 20,5 prosent og 4,6 prosent i valget 11. september.

– Høyrepartienes avtale er en jackpot for Sverigedemokraterna innenfor den prioriterte kriminal- og migrasjonspolitikken, sier den svenske statsviteren Jonas Hinnfors til nyhetsbyrået TT.

– Innvandringsområdet minner i det minste ytre sett om det man ser i Danmark og Norge. Det er litt uklart om man overhodet skal kunne søke permanent oppholdstillatelse. Hvis ikke, vil det være en dramatisk forandring. De får virkelig igjennom svært mye, legger han til.

Store endringer

I tillegg til at asylpolitikken skjerpes betydelig, er det duket for bistandskutt, skjerpede straffer og kutt i sosialhjelpen. Det ble også varslet tiggeforbud, nybygde atomkraftverk, mindre utbyttemuligheter for privatskoler og en storstilt helsereform.

– Mandatet vi fikk i valget, innebærer ikke bare at det er nødvendig med forandring, men også at forandring er mulig, sa Kristersson da han presenterte regjeringsavtalen, den såkalte Tidöavtalen, på en pressekonferanse i Stockholm fredag.

Her stilte han sammen med partilederne fra de tre andre høyrepartiene: Ebba Busch (K), Johan Pehrson (L) og Jimmie Åkesson (SD).

– Paradigmeskifte

Selv om Åkesson ikke fikk oppfylt ønsket om å bli en del av regjeringen, virket han fornøyd. Han kalte endringene i asylpolitikken for et paradigmeskifte.

– Vi har fått avtaler som innebærer betydelige seire for oss i sakspolitikken. Vi kommer til å kunne vise våre velgere at den stemmen man har gitt til SD, kommer til å utgjøre en forskjell på ordentlig, sa han.

Fra nå av skal svensk asylpolitikk kun oppfylle EUs minimumskrav, og antall kvoteflyktninger skal dessuten reduseres fra 6.400 til 900 per år innen 2026. Åkesson regnet også med at asylsøkere vil måtte betale en større del av regningen selv.

Det ble også klart at partiet skal ha politiske representanter i embetsverket som skal overvåke at partiets politikk blir gjennomført.

Visitasjonssoner og tiggerforbud

Endringene har trolig vært vanskelige å svelge for Liberalerna, som også må godta at det opprettes såkalte visitasjonssoner, der politiet skal kunne kroppsvisitere personer uten noen konkret mistanke, samt bruk av anonyme vitner.

I tillegg skjerpes reglene for svensk statsborgerskap, og straffene for grov gjengkriminalitet dobles.

Sverigedemokraterna fikk også gjennomslag for å beholde ledighetstrygda på dagens nivå.

– Det er et ubestridelig og dypt tap for Moderaterna. Og jeg kan leve med det, sa Kristersson.

Samtidig skal det innføres et samlet tak på offentlige ytelser, samt skattekutt for lave inntekter.

Kjernekraft og helsereform

Kristdemokraternas Ebba Busch la vekt på at partiet har fått gjennomslag for sine hjertesaker: kjernekraft og helsereform.

– Vi ba om et mandat for århundrets helsereform. Det mandatet har vi fått, sier hun.

Partiet har fått gjennomslag for å overføre sykehusvesenet til staten og for en kraftig utvidelse av primærhelsetjenesten.

Hun lovet også at Sverige skal nå klimamålene, men uten at det går utover svenske arbeidsplasser. Det skal blant annet gjøres med en større satsing på kjernekraft.

– Målet vårt skal endres til 100 prosent fossilfri strømproduksjon. Vattenfall skal få i oppdrag å planlegge nye reaktorer, sa hun.

Slag for privatskolene

Da turen kom til Pehrson, dreide deg seg om skole, idrett og kultur. Han varslet at det blir mindre å tjene på privatskoler ettersom det skal innføres et utbyttetak, noe som igjen skal føre til at svenske barn får like god skolegang uansett hvor de bor.

– Vi peker på betydningen av en likeverdig skole over hele landet og samme forutsetninger for elever i hele landet. Barn skal bære bøker, og ikke våpen, sa han.

Pehrson slo også et slag for idretten, som han mener spiller en svært viktig rolle i å skape samhold i Sverige. Også kulturen ble hyllet.

Uttalelsene hans var mer diffuse enn de andres, mener statsviteren Hinnfors.

– Fra Johan Pehrson var det mest honnørord om kunnskap og borgermakt, men som minste parti er det kanskje ikke så rart, sier han.

Pehrson og Busch må også tåle at SD og M har fått gjennomslag for at Sverige skroter målet om å gi 1 prosent av BNP til bistand. I stedet skal det settes av penger i budsjettet tre år framover, noe Kristersson erkjente at vil innebære kutt.

Vanskelig dragkamp

Det var Sverigedemokraterna som ble største borgerlige parti i valget, men det var likevel ikke ventet at partiet kom til å bli en del av regjeringen. Forhandlingene har pågått i flere uker, og da fristen gikk ut onsdag, måtte Kristersson be om to ekstra dager for å få «detaljene» på plass.

Så sent som torsdag kveld sa Pehrson at det ikke var sikkert at Liberalerna kom til å støtte Kristersson som ny statsminister, og under pressekonferansen virket han utilpass da Åkesson presenterte den nye asyl- og innvandringspolitikken.

– I det demokratiske spillerommet må man kompromisse. Det blir både søtt og salt, svarte Pehrson på ett av spørsmålene under pressekonferansen.

Høyrepartiene har nå et knapt flertall på 176 mot 173 mandater i Riksdagen, og Kristersson understreker at han ikke ønsker mer splittelse.

– Vi har respekt for at det finnes uro i landet vårt: Om krigen, økonomien, og splittelsen og den harde tonen i politikken. Vi vil samle, ikke splitte, og forene, ikke dele. Det trengs en ny ånd i svensk politikk, sier han.

Frykter mer splittelse

Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson frykter imidlertid at det nye regjeringssamarbeidet vil føre til både større forskjeller og mer splittelse.

– Jeg ser store risikoer for vårt land. Høyrepartienes slottsavtale kommer til å føre til større forskjeller og splittelse, sier Andersson i en skriftlig kommentar.

Centerpartiets leder Annie Lööf framstår som enda mer kritisk, ikke minst til kompromissene som Liberalerna har gjort.

– Et tungt åk å bære for den som en gang har kalt seg liberal. SD fikk alt, til og med nøklene til Rosenbad. Hva fikk Liberalerna? skriver Lööf på Twitter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Ulf Kristersson

  • Partileder for det konservative partiet Moderaterna, norske Høyres søsterparti.
  • Blir etter all sannsynlighet Sveriges nye statsminister etter at høyresiden fikk flertall i valget.
  • Ble partileder 1. oktober 2017 da forgjengeren Anna Kinberg Batra måtte gå av.
  • Født 29. desember 1963 i Lund i Malmöhus län.
  • Utdannet siviløkonom.
  • Var sosialforsikringsminister i årene 2010–2014 og har lang fartstid i Riksdagen.
  • Har i tidligere valg utelukket samarbeid med Sverigedemokraterna, men i år har Kristersson og borgerlig side åpnet for samarbeid i Riksdagen med det høyrenasjonalistiske partiet.

---

Mer fra Dagsavisen