Verden

SAS får milliongebyr for informasjonstabbe om streiken i sommer

SAS er ilagt et gebyr av børsene i Stockholm og København fordi nyheten om streiken i sommer nådde mediene før selskapet hadde informert børsene.

Av Per-Helge Berg/NTB

Gebyret i Stockholm tilsvarer tre ganger årsavgiften til børsen, opplyser flyselskapet i en melding fredag morgen.

Det er Nasdaq Stockholms disiplinærutvalg som har besluttet å gi gebyret.

De begrunner dette i en pressemelding med at konsernsjef Anko Van der Werff har begått brudd på reglene om innsideinformasjon ettersom han sa til mediene at det ble streik før pressemeldingen fra selskapet var offentliggjort.

SAS har ikke ønsket å tallfeste størrelsen på gebyret, men ifølge E24 utgjør beløpet rundt 1,96 millioner svenske kroner, noe som skal komme fram i en annen pressemelding fra Stockholmsbørsen.

Får gebyr også i København

SAS opplyser i en ny melding fredag formiddag at også børsen i København har ilagt selskapet gebyr. I København er gebyret satt til én årsavgift, skriver Dagens Næringsliv.

De svenske og danske børsene drives av Nasdaq, mens Oslo Børs tilhører Euronext.

– Oslo Børs kommer ikke til å ilegge SAS noe gebyr i forbindelse med gebyret fra Nasdaq, opplyser kommunikasjonssjef Cathrine Lorvik Segerlund i Oslo Børs til NTB.

Det bekrefter også børsdirektør Øivind Amundsen overfor Dagens Næringsliv. Han ønsker ikke å begrunne avgjørelsen nærmere.

Minimere konsekvensene

SAS skriver at interessen for meklingen mellom SAS og pilotene var veldig stor både fra innland og utland, og at det derfor var viktig å informere raskt om at det ble streik 4. juli for å minimere konsekvensene for kundene.

– SAS publiserte en regulatorisk pressemelding om streiken så snart den var mulig, men på grunn av tekniske årsaker ble pressemeldingen publisert noen få minutter etter at nyheten nådde reporterne utenfor lokalene der mekling fant sted, skriver SAS i meldingen.

SAS beklager at nyheten nådde mediene noen minutter før pressemeldingen ble publisert og skriver at de har «iverksatt tiltak for å styrke prosedyrene for å sikre at innsideinformasjon ikke når mediene før selskapet har fullført distribusjon av en regulatorisk pressemelding».

Saken fortsetter under videoen

Fortsatt konsekvenser av streiken

Pilotstreiken i sommer varte i to uker før partene kom til enighet og SAS har fått innvilget konkursbeskyttelse i USA på grunn av de store økonomiske problemene til selskapet.

Flyselskapet måtte innstille flere tusen flyginger som konsekvens av streiken og sliter fremdeles med etterslepet. I høst har de varslet at de innstiller om lag 1.700 avganger på grunn av etterslep og forsinkede flyleveranser.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen