Verden

Amnesty: Navalnyj utsatt for forferdelige forhold i fengsel

Aleksej Navalnyj får ikke møte advokaten sin alene, han sliter med helsa og utsettes for inhuman behandling i fengsel i Russland, ifølge Amnesty International.

Amnesty International uttrykte fredag bekymring etter meldinger om at opposisjonslederen soner under forferdelige forhold.

– Dette inkluderer voldsomme straffer for påståtte forseelser og vedvarende forsøk på å fryse ham ut fra andre innsatte, som angivelig ikke får lov til å prate med eller engang se på ham, sier Marie Struthers, som leder Amnesty i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Navalnyj er dømt til ni års fengsel for en rekke lovbrudd i en dom som han og støttespillerne sier er politisk motivert. Han soner i en straffeleir i nærheten av byen Vladimir.

– I det som er grove brudd på hans rettigheter og også Russland egne lover, får ikke Aleksej Navalnyj ha konfidensielle møter med sin advokat. Hans helse og velvære er svært utsatt, og dette tilsvarer slem, inhuman eller nedverdigende behandling, legger Struthers til.

Amnesty viser til Navalnyjs forsvarere, som sier at han er blitt satt i isolat fire ganger for ting som å ha en løs knapp på skjorta si.

Organisasjonen beskriver ham videre som en politisk fange, og skriver at dem som er ansvarlige for hans urettmessige fengsling og mishandlingen av ham, må holdes ansvarlige.

Mer fra Dagsavisen