Verden

Mistillitsforslag mot justisminister kan føre til politisk krise i Sverige

Sveriges regjering går av dersom justis- og innenriksminister Morgan Johansson felles i mistillitsvoteringen neste uke, sier statsminister Magdalena Andersson.

Det bygger opp til politisk uro i Sverige. Flere partier sier de vil stemme mot Johansson i en tillitsvotering som etter planen skal holdes i Riksdagen førstkommende tirsdag.

Det er Sverigedemokraterna som vil fremme et mistillitsforslag mot justis- og innenriksminister Morgan Johansson fordi de mener han skjøtter oppdraget sitt for dårlig.

– Vi er kommet til det punkt at det viktigste kriminalpolitiske tiltaket er å førtidspensjonere Morgan Johansson, sier SDs gruppeleder Henrik Vinge, som kritiserer Johansson for håndteringen av de kriminelle gjengene.

Også Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna sier de vil stemme for å fjerne Johansson.

Centerpartiet vil imidlertid ikke støtte mistillitsforslaget. Det kan være med på å avverge regjeringskrise.

– Vi står helt bak den kritikken mot ham. Men det er ikke av en sånn art at det motiverer til mistillit, skriver partileder Annie Lööf på Instagram.

– Uhørt

Men dersom Johansson må gå, kommer hele regjeringen til å gå av, sier statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna.

– I Sverige tar vi beslutninger i fellesskap i regjeringen. Hvis man avsetter en minister på grunn av politiske beslutninger, så avsetter man hele regjeringen. Det er en selvfølge, sa Andersson på en pressekonferanse torsdag.

– Vi befinner oss nå tre måneder før et ordinært valg, og det pågår krig i vårt direkte nærområde. Vi befinner oss i en svært sensitiv situasjon for vår Nato-søknad. Det er fullstendig uansvarlig. Det er uhørt, sa Andersson.

Mangler én stemme

Mistillitsvoteringen skal holdes tirsdag kl. 12. For å felle justis- og innenriksminister Johansson kreves det at minst halvparten av de 349 medlemmene av Riksdagen stemmer for.

De fire partiene som nå har sagt at da de vil stemme for mistillit, har til sammen 174 seter. Dermed mangler det én stemme for å kunne felle ministeren.

Johansson selv har svart at SD og høyrepartiene snakker høyt og driver med personangrep. Han mener at høyresiden ikke har noen bedre svar på hvordan man skal redusere rekrutteringen til kriminelle gjenger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen