Verden

Republikaneren Glenn Youngkin blir guvernør i Virginia

Republikaneren Glenn Youngkin vinner guvernørvalget i Virginia, melder en rekke medier. Seieren kan være et varsku for Demokratene før mellomvalget neste år.

Han er den første republikaneren til å vinne valg på et av de fremste embetene i Virginia siden 2009.

Valget i delstaten, som president Joe Biden vant med 10 prosentpoeng i fjor, ble på forhånd ansett som en mulig pekepinn på hvor velgerne i landet står, et knapt år inn i 78-åringens presidentperiode.

Demokratene og kandidat Terry McAuliffe, som var delstatens guvernør mellom 2014 og 2018, var tidlig ventet å vinne valget, men meningsmålingene ble jevnere og jevnere fram mot valgdagen.

Youngkin, som er nykommer i politikken, har fått støtte fra tidligere president Donald Trump og har unngått å kritisere ham. Han har likevel klart å distansere seg fra den tidligere presidenten, som er upopulær blant sentrumsorienterte velgere i delstaten.

Youngkin spilte opp til kulturkrig om skole og etnisitet for å hente støtte fra Trumps støttespillere og stjal også nok velgere i forstedene til å ta seieren. Han har blant annet støttet opp om en næringslivsvennlig økonomisk politikk, sagt at han er mot abort i de fleste tilfeller og markert seg som en motstander av vaksinekrav og påbud om bruk av munnbind.

Saken fortsetter under videoen

I tillegg til nederlaget i Virginia, er det jevnere enn ventet i guvernørvalget i New Jersey, der demokraten Phil Murphy forsøker å bli den første demokratiske guvernøren til å vinne gjenvalg på mer enn fire tiår.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen