Verden

Kvinner med IS-tilknytning som kom til Sverige er siktet for krigsforbrytelser

To av de tre kvinnene som mandag ankom Sverige etter å ha blitt utvist fra Syria, er siktet for krigsforbrytelser, bekrefter påtalemyndigheten.

De to kvinnene ble pågrepet da de landet på Arlanda utenfor Stockholm. Statsadvokat Hanna Lemoine, som har ansvaret for etterforskningen mot en av kvinnene, bekrefter pågripelsen.

– Hun ble pågrepet på Arlanda i går, og etter det første avhøret har jeg besluttet å opprettholde pågripelsen. I dag blir det et nytt forhør, der forsvareren skal være til stede, sier Lemoine tirsdag.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn at en kvinne er pågrepet for krigsforbrytelser, sier statsadvokat Karolina Wieslander, som leder den andre etterforskningen.

– Har vært med i IS

Den tredje kvinnen ble også tatt inn til politiavhør, men er ikke mistenkt for noe, opplyser Wieslander. Alle kvinnene antas å ha tilknytning til IS.

– Disse kvinnene har vært med i IS, og vi sa for noen måneder siden at de vi ikke kan stille for retten eller har ressurser til å straffeforfølge, kommer til å bli utvist på livstid, for de utgjør en sikkerhetsrisiko, sa Shiyar Ali, som er nordisk representant for det kurdiske selvstyret i Nord-Syria, til nyhetsbyrået TT søndag.

Personer som kommer tilbake fra IS-kontrollerte områder, kan ha begått forbrytelser som kan etterforskes i Sverige, opplyser påtalemyndigheten og legger til at det jobbes med flere saker.

Saken fortsetter under videoen

Fortsatt barn i fangeleir

Innenriksminister Mikael Damberg sier han ikke kan bekrefte eller kommentere enkeltsaker.

– Jeg kan bekrefte at det er flere mistanker om krigsforbrytelser som etterforskes. Vi har mange undersøkelser, både av mennesker som er i Sverige, men også som er i disse leirene, sier han.

Kvinnene landet mandag ettermiddag på Arlanda ved Stockholm sammen med seks barn. De har sittet i den kurdiskdrevne fangeleiren al-Roj, men er nå utvist fra Syria. Svensk UD har bistått med reisen.

Ytterligere åtte svensker med 16 barn er igjen i fangeleirer i Syria.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen