Verden

Varmeste junimåned i Nord-Amerika – varmerekorder flere steder i Europa

Nord-Amerika har akkurat vært gjennom den varmeste juni måned siden målingene startet. I Europa ble årets juni den nest varmeste noensinne, ifølge EU-forskere.

Måneden vi nylig la bak oss, var spesielt varm vest i USA og Canada, samt i Finland og vest i Russland, opplyser EUs klimaendringstjeneste Copernicus.

I den canadiske provinsen British Columbia ble det satt varmerekord tre dager på rad i juni. Temperaturen i regionen var 1,2 grader høyere enn normalen for perioden 1991–2020.

– Hetebølger mer sannsynlig

– Disse hetebølgene oppstår ikke i et vakuum. De oppstår i en verden der klimaet blir varmere og det blir mer sannsynlig at de oppstår, sier klimaforsker Julien Nicolas ved Copernicus.

– Det som skjedde i Canada, var et stort hopp sammenlignet med tidligere rekorder. Disse varmerekordene er en kraftig påminnelse om hvordan klimaendringene påvirker livet vårt, sier Copernicus-direktør Carlo Buontempo.

Tjenesten lager månedlige rapporter om blant annet lufttemperaturer og sjøis. Copernicus samler inn data fra satellitter, fly og værstasjoner over hele verden.

Femte varmest

I Norge var årets junimåned den femte varmeste siden 1900, opplyste Meteorologisk institutt nylig. Relativt sett var det varmest i Øst-Finnmark, der enkelte stasjoner lå nesten 4 grader over normalen.

Den høyeste temperaturen som ble målt, var 29,4 grader i Valle i Agder, mens Juvasshøe i Innlandet og Gamanjunni i Nord-Troms registrerte den laveste temperaturen, -4 grader.

Norge har også sett en økning i antall hetebølger de siste 30 årene, opplyser meteorologene.

Juni var ikke bare varmere enn normalt, det kom også 10 prosent mindre nedbør enn vanlig. Vestfold og Telemark var tørrest, med mindre enn halvparten så mye regn som normalt flere steder. Flere steder i Innlandet og langs Agder-kysten kom det mer nedbør, noen steder opptil 50–85 prosent mer enn normalt.

Varmt og tørt

Også i Helsingfors ble det satt varmerekord. Den finske hovedstaden har ikke opplevd en så varm juni siden de begynte å føre statistikk i 1844. Heller ikke i Moskva er det målt høyere gjennomsnittstemperaturer i juni tidligere. Også nord i Sibir var sommertemperaturene ekstremt høye.

– Hetebølgene i Nord-Amerika, Vest-Russland og det nordlige Sibir er bare det seneste eksempelet på en trend som antas å fortsette i fremtiden og henger sammen med oppvarming av klimaet på kloden, sier klimaforsker Nicolas.

Mange steder i Europa var det dessuten tørrere enn normalt i juni. Også deler av USA, Canada, Sør-Amerika og Kina fikk mindre nedbør enn normalt. Vest i USA og Canada oppsto det flere skogbranner.

Vintervarme på New Zealand

Selv på verdensbasis er årets junimåned blant de varmeste som noen gang er registrert. Bare tre ganger tidligere har juni vært varmere: 2016, 2019 og 2020. Juni 2021 deler fjerdeplassen med juni 2018.

Nylig rapporterte også New Zealand om sin varmeste juni noensinne. I det som er en vintermåned på den sørlige halvkule, var gjennomsnittstemperaturen 10,6 grader Celsius, ifølge det statlige forskningsinstituttet NIWA. Det er 2 grader høyere enn 30-årsnormalen og 0,3 grader høyere enn den forrige rekorden, som ble satt i 2003 og tangert i 2014.

Saken fortsetter under videoen

Kortere vintre

Værstatistikken for New Zealand går tilbake til 1909. Klimaforsker Gregor Macara sier gjennomsnittstemperaturen har økt med rundt 1 grad det siste århundret.

– Den underliggende trenden viser økende temperatur og generell oppvarming, sier Macara. Dersom trenden fortsetter, kan folk regne med kortere vintre og tidligere vår, forklarer han.

Antarktis var kaldere enn normalen for de siste 30 årene. Den samlede utbredelsen av sjøisen lå nær gjennomsnittet, men det var store regionale variasjoner. Sjøisen i Arktis var mindre enn normalen, men ikke så liten som snittet for de siste fem årene. Sju ganger tidligere har det vært mindre sjøis i nord.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen