Verden

Schumer: Pelosi sender riksrettstiltalen mot Trump til Senatet mandag

Tiltalen mot Donald Trump blir etter planen sendt til Senatet mandag, hvilket blir startskuddet for riksrettssaken mot USAs tidligere president.

Senatets flertallsleder Chuck Schumer opplyste fredag at lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kommer til å sende riksrettstiltalen mandag.

Rettssaken mot Trump starter idet hun sender tiltalen for oppvigleri av opprøret til Senatet. Foreløpig har Pelosi holdt kortene relativt tett til brystet.

– Det blir en rettssak, sier Schumer.

Nåværende president, Joe Biden, har sagt at det er opp til Senatet å bestemme seg for hva de ønsker å gjøre med riksrettssaken.

Les også: Den ene amerikaneren tror på Joe Biden – den andre gjør det ikke

Tiltalt for oppvigleri

6. januar talte Trump for tusenvis av tilhengere på et møte nær Det hvite hus. Han ba dem «slåss som bare helvete» mot valgresultatene som Kongressen da var i gang med å godkjenne, og gjentok sine grunnløse påstander om utstrakt valgfusk.

Kort tid etterpå marsjerte en mobb ned til kongressbygningen og stormet den, noe som tvang Kongressens representanter og visepresident Mike Pence til å evakuere. Fem personer, deriblant en politimann, mistet livet i kaoset.

Representantenes hus tok ut riksrettstiltale mot Trump fem dager senere, og ti republikanere stemte ja til tiltalen sammen med den enstemmige gruppa til Demokratene.

Frikjent sist

– Det vil skade den nasjonale enheten å glemme at folk døde her 6. januar, at valget og demokratiet vårt ble forsøkt undergravet, og grunnloven ble forsøkt vanæret, sa Pelosi til pressen torsdag.

Trump ble frikjent av det republikanske senatsflertallet under den første riksrettssaken. Da ble han beskyldt for å oppfordre Ukraina til å etterforske forretninger som var koblet til rivalen Joe Biden, i bytte mot økonomisk bistand til det ukrainske militæret. Pelosi bemerker at denne gangen handler ikke anklagen om private telefonsamtaler, men et svært offentlig opprør som alle Kongressens medlemmer selv fikk erfare på kroppen, og som gikk direkte på TV.

– Denne gangen fikk hele verden være vitner til presidentens oppvigleri, sa speakeren.

Les også: Dette er Bidens nye pressesjef

Rask prosess

– Republikanerne i Senatet står samlet bak prinsippet om at Senatet som institusjon, presidentembetet, og den avgåtte president Trump alle fortjener en fullverdig og rettferdig prosess som respekterer hans rettigheter, og de alvorlige saklige, juridiske og grunnlovsmessige spørsmålene som må stilles, sa McConnell i uttalelsen.

Han la også til at dette særlig gjelder med tanke på den raske gjennomføringen av tiltaleprosedyren i Representantenes hus. Tiltaleskriftet ble lagt fram i kammeret 11. januar og godkjent allerede to dager senere

Samtidig har republikanske Marjorie Taylor Greene offisielt sendt inn sin dokumentasjon på hvorfor Joe Biden bør stilles for riksrett. En sak de aller fleste ekspertene mener ikke holder vann, og kommer til å bli avvist før den engang blir diskutert.

Les også: Biden undertegnet flere presidentordrer på sin første dag