Verden

Frykter ny smittetopp – under tre uker før valget

Samtidig som millioner av amerikanere har stått i lange køer for å stemme før presidentvalget, truer en tredje smittetopp flere vippestater og delstater der Donald Trump står sterkt.

Idet USA nærmer seg 8 millioner bekreftede koronatilfeller, ser landet ut til å være på vei inn mot en tredje smittetopp, skriver blant andre The New York Times.

Det er for tidlig å si hvor ille det eventuelt blir, men tallet på nye tilfeller øker igjen i de fleste delstater, særlig i Midtvesten og mer rurale områder.

Samtidig er det i underkant av tre uker til presidentvalget 3. november, og 17 millioner amerikanere har allerede avlagt sin stemme. 

Iført munnbind og annet beskyttelsesutstyr har velgere troppet opp eller stemt via post, og det er satt rekord flere steder, skriver Bloomberg. Både i Georgia og Ohio har flere forhåndsstemt enn noen gang tidligere. Begge kan vippe fra republikansk til demokratisk side.

U.S. Democratic presidential candidate Joe Biden delivers remarks at a Voter Mobilization Event campaign stop at the Cincinnati Museum Center at Union Terminal in Cincinnati, Ohio, U.S., October 12, 2020.  REUTERS/Tom Brenner

Både Demokratenes Joe Biden og president Donald Trump har nylig drevet valgkamp i Ohio i håp om å vinne delstaten. Foto: Tom Brenner/Reuters/NTB

I andre viktige stater som Florida, Michigan og Wisconsin har tallet på forhåndsstemming allerede nådd over 20 prosent av den totale valgdeltagelsen i delstaten i 2016.

Hittil ser det ut til at langt flere demokrater enn republikanere har benyttet seg av muligheten til å stemme tidlig.

Les også: Personlige tragedier og 50 år i politikken: Hvem er Joe Biden? (+)

Kan avgjøre

Torsdag registrerte USA for første gang siden starten av august 60.000 nye bekreftede koronatilfeller i løpet av ett døgn. Wisconsin satte rekord med flere enn 4.000 nye smittede. Det er også en av delstatene som kan avgjøre om Donald Trump får fire nye år.  I 2016 vant Trump Wisconsin over Hillary Clinton med kun 23.000 stemmer.

Siden midten av april har Biden rykket fra og leder nå med over sju prosentpoeng, ifølge gjennomsnittet av flere målinger. 

Snittet på nye daglige tilfeller i Wisconsin denne uka er på 2.840, og antall koronainnlagte pasienter på sykehus har økt jevnt siden september. I løpet av tre uker er tallet på innlagte med covid-19 nesten triplet, og denne uka ble et eget feltsykehus med plass til 530 koronapasienter åpnet.

Lørdag skal Trump likevel drive valgkamp i delstaten, i form av et folkemøte ved flyplassen i Janesville. 

WAUKESHA, WISCONSIN - OCTOBER 13: Vice President Mike Pence speaks to supporters during a rally at Weldall Manufacturing on October 13, 2020 in Waukesha, Wisconsin. A recent poll has former Vice President Joe Biden leading President Donald Trump in Wisconsin, a state with one of the highest Covid-19 infection rates in the nation, by 10 points,   Scott Olson/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Visepresident Mike Pence holdt valgmøte i Waukesha, Wisconsin, denne uka. Foto: Scott Olson/Getty Images/NTB

Les også: Her vant Trump hårfint i 2016: Vil hanke inn velgere med budskap om lov og orden

– Må vinnes

Michigan venter også for presidenten lørdag. I 2016 vant Trump med knappe 0,3 prosentpoeng, men ligger i år an til å tape solid for Biden, hvis meningsmålingene får rett. Det er flere grunner til det, ifølge avisa Detroit Free Press:

* Trump står ikke sterkt nok blant hvite velgere, sammenlignet med i 2016.

* Han gjør det litt bedre enn Biden blant mannlige velgere, men langt dårligere blant kvinner.

* Samtidig leder Trump nok en gang blant hvite amerikanere uten collegeutdanning. Michigan har en høyere prosentandel av denne velgergruppa enn andre tradisjonelle vippestater.

Biden må vinne Michigan for slå Trump, skrev avisa tidligere denne uka.

Den tidligere visepresidenten var fredag på plass i delstaten for å drive valgkamp, blant annet i storbyen Detroit. Forstadsvelgere og økt valgdeltagelse i Detroit kan sikre demokratisk seier.

På koronafronten ble Michigan hardt rammet i våres, med flest tilfeller og dødsfall i Detroit. I likhet med de fleste andre delstater har smittepilene pekt oppover også her de siste ukene.

Les også: Derfor er forstadskvinnene så viktige i valget

Snart full kapasitet

På den andre siden holder Trump fast på et solid forsprang i tre av delstatene der smitten har økt mest den siste tida. North Dakota, South Dakota og Montana topper lista over flest tilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge NPR. Sykehusinnlagte med covid-19 har samtidig steget jevnt i alle tre de siste ukene.

I North Dakota nærmer sykehusene seg full kapasitet, sier helsesjefen i delstatshovedstaden Bismarck, Renae Moch til BuzzFeed News. Da hun snakket med nettsida tidligere denne uka, var det kun én ledig intensivsengeplass ved byens to sykehus.

I Nebraska får også flere koronapasienter sykehusbehandling nå, sammenlignet med tidligere i år.

– Det er helt klart skyer i horisonten, og det er noen veldig bekymringsfulle tendenser, sier Mark Rupp, sjefen ved avdelingen for smittsomme sykdommer ved Univeristy of Nebraska Medical Center til Buzzfeed.

Trump leder med litt over sju prosentpoeng i delstaten, ifølge målinger. Men avstanden mellom de to kandidatene har blitt litt mindre de siste dagene.

North og South Dakota og Nebraska har alle registret godt over 20 prosent avlagte forhåndsstemmer så langt, sammenlignet med den totale valgdeltagelsen i 2016. Montana står på sin side med i underkant av 10 prosent.

Les også: Frykt for trusler og bråk i presidentvalget i USA

Bekymret for ny topp

USA er på vei i feil retning, sier epidemiolog Caitlin Rivers ved Johns Hopkins University til The New York Times. Det kommer ikke bare fram i tallet på nye tilfeller, men også hvor mange av dem som testes, som tester positivt og på antall sykehusinnleggelser, sier hun.

– Sammen tror jeg disse tre indikatorene gir et veldig tydelig bilde på at vi ser en økning i spredningen rundt i landet, sier Rivers. 

– Det bekymrer meg at vi kanskje kommer til å se enda flere tilfeller på neste topp enn vi gjorde i sommer, fortsetter hun.

Både i april og juli toppet det seg med rundt 60.000 pasienter innlagt for covid-19 på amerikanske sykehus. Nå er under 40.000 innlagt.

I USA er det strengt tatt ikke snakk om separate smittebølger, slik som i Europa. Det er heller topper, og 10. april og 19. juli trekkes fram som de to tidligere smittetoppene. Først var det særlig New York og området rundt, Detroit og New Orleans som ble hardt rammet. Kapasiteten ved sykehusene ble sprengt, og i siste halvdel av april lå antall daglige dødsfall på over 2.000.

Les også: Da The Rolling Stones kastet ut Donald Trump (+)

Sår tvil

Koronaviruset er en av de aller største sakene i årets presidentvalg. Biden har gjentatte ganger anklaget Trump-administrasjonen for å ha reagert for seint i møte med viruset, i tillegg til å dekke over og bagatellisere alvoret.

Trump har på sin side omtalt egen innsats som fenomenal, men håndteringen har fått ny kritikk etter publiseringen av boka til gravejournalisten Bob Woodward. I et intervju med ham innrømmer Trump at han forsøkte å tone ned konsekvensene av koronautbruddet for ikke å skape panikk.

Valgkampen preges samtidig av gjentatte påstander og anklager fra Trump om gjennomføringen. Han har flere ganger hevdet at poststemmer vil føre til utbredt valgfusk, og har også skapt usikkerhet om han vil akseptere et valgresultat hvor han taper. Poststemmer har blitt mer og mer utbredt i USA, og flere delstater har endret reglene på grunn av koronapandemien.

Les også: USA-ekspert om Trumps koronahåndtering: – Det er altfor seint å snu nå

Mer fra Dagsavisen