Verden

Israel har gått fra «best til verst» i koronakrisen – hvordan skjedde det?

Israel har på kort tid gått fra å være en av de beste i verden på korona-krisen til nå å bli en av de desidert verste. Mye har med politikk å gjøre.

JAFFA (Dagsavisen): Statsminister Benjamin Netanyahu er plutselig knapt synlig i Israels kamp mot koronaspredningen. I de første månedene var han på fjernsynsskjermene nesten hver kveld, og advarte israelerne om massedød. Nå er han så godt som borte.

Avigdor Lieberman, landets tidligere utenriksminister, gikk mandag ut med en knallhard anklage mot sin tidligere partner.

– Netanyahu ofrer israeleres liv og helse for å ivareta sin koalisjon, sa Lieberman. Han oppfordret folk til bare å ignorere regjeringens korona-forskrifter, og heller ta vare på seg selv alene.

Yisrael Beitenu's party head Avigdor Lieberman delivers a statement to the press on December 11, 2019 in Jerusalem. - Israeli lawmakers gave initial approval today to a bill that would dissolve parliament and set the third general election in a year for the beginning of March. The bill, which passed the preliminary vote 50-0, comes ahead of a midnight (2200 GMT) deadline to form a new coalition, and would set the date for polls as March 2 next year. It faces two more plenary votes before being passed. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)

Avigdor Lieberman kritiserer Netanyahu. Foto: NTB scanpix

I forhold til folketallet har Israel de siste ukene hatt den høyeste smittespredningen i verden, ofte over 3.000 nye bekreftede tilfeller hver dag i en befolkning på ni millioner. Så Netanyahu viser ikke lenger fram de flotte grafene som fortalte hvordan Israel var best.

Les også: Ikke alle i Midtøsten ønsker at Trump skal tape valget – hvorfor? (+)

Tidlig ute

Men hvordan kan det ha gått slik? Da rapportene begynte å strømme inn fra Kina, var Israel raskt ute med å stenge sine grenser. Israelerne satt også innestengt i sine hjem i flere uker, og slik at spredningen var i ferd med å bli stanset. Dette skjedde rett etter at landet hadde holdt valg, og koalisjonsforhandlingene var i gang. Netanyahu skapte helt klart en panikkstemning som han brukte til å overbevise folket om at tiden ikke var inne for radikale forandringer – best var det at han fortsatte som statsminister.

Rett før det nye parlamentet i mars skulle stemme over to lover som ville ha hindret ham i å fortsette som statsminister – den ene skulle forby en korrupsjonstiltalt politiker fra å lede landet – stengte Netanyahu parlamentet «av korona-hensyn». Stengningen av Knesset, som aldri har skjedd før, heller ikke under en krig, blir nå beskrevet som et kupp. Så fikk han stablet en ny koalisjon på beina, og med ett forsvant Netanyahu også praktisk talt fra de faste korona-innslagene på fjernsynet.

Virkelighetsfjern

For to dager siden, derimot, hadde han noe å si til folket.

– Jeg er stolt av hvordan statsministerens kontor og helsedepartementet jobber sammen for å skape det som trolig er det beste korona-systemet i verden, sa Netanyahu.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a ceremony to mark the start of the school year, at the Netaim School in the West Bank settlement of Mevo Horon, September 1, 2020. Marc Israel Sellem/Pool via REUTERS

Benjamin Netanyahu, her på et skolebesøk. Foto: NTB scanpix

Den dagen ble en ny negativ rekord satt - med 3.392 nye smittede, langt over Italia og Sverige på det verste. Samtidig skal det sies at Israel har langt lavere dødstall; i overkant av 1.000 mennesker har dødd på grunn av viruset.

En grunn til at Israel ikke greier å kontrollere koronakrisen er at landet er splittet langs religiøse og etniske linjer. Store deler av befolkningen identifiserer seg ikke med staten, og er da ikke i like stor grad villige til å følge regjeringens koronaforskrifter.

I underkant av tjue prosent av Israels statsborgere er palestinere og rundt 15 prosent er ultraortodokse jøder. En stor del av spredningen kommer fra disse gruppene.

De ultraortodokse, i motsetning til palestinerne, er representert i regjeringen til Netanyahu, men identifiserer seg oftest ikke med sekulære Israel. Og da korona-ekspertene i Israel denne uken sa at flere byer og tettsteder der ultraortodokse bor skulle isoleres, truet ultraortodokse politikere å trekke seg fra koalisjonen.

Les også: Smitten øker i Spania, står landet overfor en ny alvorlig krise? (+)

Da ga Netanyahu etter.

Ifølge en meningsmåling mener 68 prosent av israelerne at Netanyahu lot seg presse av de ultraortodokse til ikke å innføre nedstengning i områdene der de bor.

Risikerer fengselsstraff

De fleste eksperter tror at Netanyahus mål nå er å styre landet slik at hans allierte kan legge kjepper i hjulene for korrupsjonsrettssakene mot ham. Fra og med januar skal statsministeren tilbringe tre av ukens arbeidsdager i rettssalene. Hans Likud-parti stuper i partimålingene. Men stemmene Likud mister, forsvinner til andre nasjonalistiske partier, slik at maktbalansen mellom de store blokkene i Israels politikk forblir den samme.

Men Netanyahu, som tidligere har overlevd «alt», nyter ikke lenger medvind. Hver uke er titusener av israelere ute i gatene for å protestere mot ham. Broer over motorveier og veikryss rundt omkring i landet, og ikke minst plassen foran hans residens i Jerusalem fyller seg hver lørdag av titusener av sinte israelere som har fått nok.

Alon Liel er en av demonstrantene.

– Dette er annerledes enn demonstrasjonene for fred og mot okkupasjonen som jeg har deltatt i de siste tjue årene. Denne gangen er det for at demokratiet skal overleve, sier Liel til Dagsavisen.

Broen han står på er ved innfartsveien til Jerusalem, og han står vanligvis sammen med rundt 300 andre.

– Jeg opplever en fantastisk energi, dette vil ikke gi seg før Netanyahu forsvinner, forteller han ivrig.

Liel var selv en toppdiplomat, og på nittitallet ledet han det israelske utenriksdepartementet.

Les også: Koronakrisen kan være det Netanyahu trengte for å beholde makten (+)

Smitte i Gaza

Også i Gaza begynner man nå å få korona-problemer. Gazas rundt 1.8 millioner innbyggere har vært nærmest isolert fra omverdenen siden Israel og Egypt innførte sin blokade i 2006. Og for en gangs skyld har det hatt en fordel – koronaviruset var ikke noe problem i kyststripen. Inntil nå. Plutselig har en fått flere tilfeller av koronasmitte i Gaza by, og det i et landområde med et høyst begrenset helsevesen.

Islamistene i Hamas, som styrer området, truer med å angripe Israel hvis ikke koronautstyr blir sendt inn, og for tre dager siden sa gruppens leder at raketter som kan slå ned selv i Tel Aviv står klare.

– I dag har motstandsgruppene i Gaza raketter som kan nå Tel Aviv og lengre enn det, sa Ismail Haniyeh, Hamas-lederen.

Men Gisha, en menneskerettighetsorganisasjon som kjemper for palestinere i Gaza, forteller til Dagsavisen at Israel ikke har holdt tilbake koronarelatert utstyr. Truslene mot Israel fra Hamas kan da heller være et forsøk på ansvarsfraskrivelse, dersom en stor korona-krise skulle bryte ut. Siden daværende president Mohammed Morsi og hans islamistiske regjering i nabolandet Egypt ble fjernet fra makten i 2013, har Hamas hatt vansker med å formulere en visjon for palestinerne i Gaza.

Les også kommentar: Prøver Israel å øke spenningen mellom USA og Iran?

Mer fra Dagsavisen