Verden

Israel kan stå på terskelen til regimeendring

Statsminister Benjamin Netanyahu bruker nå korona-krisen for alt den er verdt - de neste dagene vil bli avgjørende for Israels framtid, advarer en anerkjent historiker.

Bilde 1 av 2

ISRAEL/JAFFA (Dagsavisen): Professor Raz Chen-Morris fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem kom i fjor med en overraskende spådom som har vist seg å gå i oppfyllelse. Da ingen andre så det sa professoren i mars i fjor at statsminister Benjamin Netanyahus mål var å holde regjeringskrisen gående inn i mars, april i år.

Og nå er vi der. Den politiske krisen som professor Chen-Morris forutså er i dag et lammende faktum. Israel har nettopp avholdt sitt tredje valg og har nå vært uten en folkevalgt leder siden desember 2018, da parlamentet skrev ut nyvalg. Netanyahu styrer kun et forretningsministerium.

Nå planlegger Netanyahu det som kan bli et dødsstøt mot demokratiet i Israel, advarer professor Chen-Morris. Han snakker ikke om soldater i gatene eller et kupp. I stedet dreier det seg om en rekke «små» skritt som gradvis setter demokratiet til side og etterlater Netanyahu som den øverste lederen.

Netanyahu bruker nå koronakrisen slik det tjener ham best, mener professoren.

###

Professor Raz Chen-Morris fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Foto: Privat

Les mer: Siste sjanse for Netanyahu

Unntakstilstand

- Om noen uker vil folk begynne å gå tom for penger på grunn av koronaviruset. Mange vil for eksempel ikke lenger kunne betale boliglån eller annen gjeld. Pensjonsfondene vil være i fare. Netanyahu vil da kunne hevde at vi er inne i en reell unntakstilstand, og at han ikke har noe annet valg enn å tilsidesette parlamentet og ta de nødvendige skrittene for å redde landet. Han vil for eksempel kunne si at unntakstilstanden vil måtte vare i seks måneder, sier Chen-Morris til Dagsavisen.

Han viser til hva Netanyahu har gjort bare de siste dagene.

- Netanyahu har beordret etterretningen til å spionere på egen befolkning. Hensikten skal være å hindre spredning av korona, men dette er livsfarlig. Før det stengte han rettssalene og rettsvesenet, en av grunnpilarene i ethvert demokrati, også det på grunn av viruset, sier Chen-Morris.

Netanyahus mål, sier Chen-Morris, er å hindre at han selv blir satt i fengsel for alvorlige korrupsjonsforbrytelser. Den 70 år gamle statsministeren risikerer en mangeårig fengselsstraff hvis han blir skyldig i en av tre adskilte sakene han står anklaget for.

Netanyahu bruker korona-krisen for å hindre at rettsaken mot ham starter. Den skulle formelt ha blitt innledet tirsdag etter en lang politietterforskning. Men selv om statsapparatet i Israel fremdeles fungerer, ble nettopp rettsvesenet beordret stengt på grunn av «unntakstilstand», ifølge justisminister Mickey Zohar, en Netanyahu-alliert.

Les mer: Netanyahu kan få jobben med å finne ny regjering fra tiltalebenken

Advarer mot spionering 

I hvert av de tre valgene som er blitt holdt siden april i fjor, har Netanyahu forsøkt å vinne et tilstrekkelig flertall i nasjonalforsamlingen Knesset. Det ville kunne gitt ham immunitet mot rettsforfølgelse. Men dette ligger ikke lenger i kortene. Netanyahu har ikke fått det nødvendige flertallet på minst 61 av 120 Knesset-medlemmer, og nå er det kun hans ekstraordinære ordre, som for eksempel å stenge rettssalene, som hindrer rettergangen mot ham.

Selv Shin Bet, den mektige israelske etterretningen, var i mot Netanyahus krav om å spionere på egen befolkning. Men fra nå skal staten kunne bruke elektroniske mobilspor for å sjekke hvor hver og en befinner seg, dersom staten anse ham eller hun for en «fare». En tidligere etterretningstopp gikk selv ut i Israels radio og advarte mot Netanyahus tiltak.

- Dette er farlig. Det ligger i kortene at en myndighet aldri gir fra seg en makt den har fått. Og hva vil da kunne skje, advarte den ikke-navngitte kilden i et intervju som ble kringkastet på Reshet Bet, Israels viktigste radiostasjon.

Også opposisjonen motsetter seg skrittet, men det er lite den foreløpig greier å gjøre siden Netanyahu i disse krisetider tok beslutningen uten nasjonalforsamlingens godkjennelse. Selv israelske høyreaktivister, som bosettere, er i mot spionasjen mot egne borgere, rett og slett fordi de frykter at verktøyet i framtiden også vil kunne blir brukt mot dem.

Les mer: Advarer mot uante konsevenser av ekstreme koronatiltak

Korsvei

Israel er nå ved en alvorlig korsvei, advarer professor Chen-Morris.

- Alt er nå avhengig av Benny Gantz, og hvor sterkt og utholdende opposisjonen i Knesset greier å være. De neste dagene vil være avgjørende, sier han.

Heller ikke etter det siste parlamentsvalget tidligere denne måneden fikk noen av sidene et styringsdyktig flertall bak seg. Netanyahu kunne, med andre høyrepartier, mobilisere 58 av 120 seter, mens opposisjonen fikk 61 av 120 seter, men internt er de foreløpig for splittet til å danne regjering.

Tidligere var israelsk politikk splittet mellom høyre- og venstresiden, men ikke lenger. Et hovedspørsmål som i tiår dominerte israelsk politikk var for eksempel holdningen til fredsprosessen med palestinerne. Nå går skillelinjene mellom de som er for og de som er i mot Netanyahu. Også på den nasjonalistiske høyresiden er det mange som er i mot Netanyahu.

- Korona-krisen er ideell for Netanyahu. Nå kjemper man mot en usynlig fiende. Folk er livredde og i panikk, og blir bedt om å holde seg i ro. Israelere er vant til å kjempe, men nå er de bedt om å være passive mens Netanyahu forvandler seg selv til en autokratisk leder, sier professoren.

FILE PHOTO: Leader of Blue and White party, Benny Gantz looks on after voting at a polling station in Israel's national election in Rosh Ha'ayin, Israel March 2, 2020. REUTERS/Nir Elias/File Photo

Opposisjonsleder Benny Gantz skal nå prøve å danne regjering. Foto: Nir Elias/Ntb Scanpix

Mandag startet opposisjonsleder Gantz arbeidet med å danne en ny regjering. Gantz er en tidligere general som gikk inn i politikken for to år siden. Lite er kjent om hans politiske syn, bortsett fra at han er mer moderat enn Netanyahu. Enten vil Gantz kunne danne en samlingsregjering med nettopp Netanyahu eller så vil han måtte danne en mindretallsregjering som vil støttes av opposisjonspartier som er i mot Netanyahu, men ikke nære nok politisk til at de vil alliere seg med Gantz.

Hvis ikke dette lykkes vil det igjen gå mot valg, det fjerde i rekken, og i mellomtiden vil Netanyahu fortsette som statsminister.

Les mer: Det israelske demokratiet er i krise

Mer fra Dagsavisen