Verden

Minnestund i Floyds hjemby – demonstranter strømmer til Washington

Demonstrasjonene er i gang i Washington, som forbereder seg på den største protesten mot politivold hittil. I George Floyds fødeby tok hundrevis farvel.

1 av 6

Hundrevis møtte lørdag opp til kirken der det ble holdt minnestund for Floyd i den lille byen i Raeford i delstaten North Carolina.

Den svarte amerikaneren døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis for tolv dager siden.

Samtidig forbereder Washington på det som antas å bli den største demonstrasjonen hittil i USAs hovedstad mot politivold og rasisme i kjølvannet av drapet på Floyd.

George Floyds kiste i kirken før det skulle holdes minnestund i hans hjemby Raeford lørdag. Foto: Ed Clemente/The Fayetteville Observer via AP, Pool / NTB scanpix

Les også: (+) Se bildene fra Oslo: We can't breathe – rettferdighet for George Floyd

Protester i gang

Militære kjøretøy og sikkerhetsstyrker sperret av store deler av sentrum for trafikk i forkant av protestmarsjen, som ventes å ha opptil 200.000 deltakere.

Lørdag ettermiddag hadde en stor gruppe alt samlet seg i Pennsylvania Avenue. Samme dag var det også nye demonstrasjoner over hele USA, samt i storbyer som London, Paris, Berlin og Sydney.

Det har vært daglige og stort sett fredelige demonstrasjoner i Washington den siste uka. Folk har marsjert fram og tilbake mellom Det hvite hus, Capitol og Lincoln Memorial. Presidentboligen har fått nye gjerder og ekstra sikkerhetstiltak er satt i verk.

George Floyds kiste ble brakt til fødebyen Raeford i North Carolina lørdag, der mange møtte fram for å ta farvel. Foto: Ed Clemente/The Fayetteville Observer via AP, Pool / NTB scanpix

Les også: Høyreekstreme i USA-protestene: – De prøve og ta fokus bort fra det de egentlig handler om

Black Lives Matter Plaza

Hovedstadens ordfører har døpt området foran Det hvite hus om til Black Lives Matter Plaza. Navnet på den antirasistiske protestbevegelsen ble fredag malt på bakken, i enorme lysegule bokstaver over to kvartaler i gata som fører fram til presidentboligen.

Mandag fikk Donald Trump føderale styrker til å fjerne demonstranter herfra ved bruk av blant annet tåregass, slik at han selv kunne gå gjennom en park til en kirke for å holde opp en bibel mens han lot seg fotografere.

I nesten 9 minutter lå George Floyd på bakken med et kne presset mot nakken før han døde under pågripelsen i Minneapolis i forrige uke. Her fra minnestunden lørdag. Foto: Ed Clemente/The Fayetteville Observer via AP/ NTB scanpix

Les også: «Vi diskuterer fortsatt om huset brenner og hvorvidt det brenner»

– Kunne vært meg

I Raeford, der Floyd ble født for 46 år siden, fikk de sørgende komme inn for å se kisten før det skulle holdes minnestund senere lørdag.

– Det kunne vært meg. Det kunne vært min bror, min far, hvem som helst av mine svarte venner, sier en av dem, Erik Carlos.

Politimannen som presset kneet mot Floyds nakke i flere minutter under pågripelsen, er siktet for drap, og tre andre er siktet for medvirkning.