Verden

Cuba: USA blokkerer koronahjelp

USA blokkerer en forsendelse med ansiktsmasker, diagnoseutstyr, pustemaskiner og hansker fra å nå Cuba, ifølge myndighetene i landet.

People line up to buy food, some wearing protective masks as a precaution against the spread of the new coronavirus, in Havana, Cuba, Tuesday, March 24, 2020. (AP Photo/Ramon Espinosa)

Forsendelsen er donert av Asias rikeste mann, Jack Ma, som også har sendt tilsvarende utstyr for å bekjempe koronapandemien til en rekke andre land.

Ifølge Cubas ambassadør i Beijing, Carlos M. Pereira, var det blant annet 100.000 ansiktsmasker og ti diagnosesett i forsendelsen, som skulle ha nådd Havanna 21. mars.

Colombianske Avianca Airlines, som skulle ha fraktet utstyret, nektet imidlertid å fly til Cuba, med henvisning til USAs blokade av landet.

Les også: Helsebyråden spår koronatiltak ut hele 2020

Blokaden gjør rett nok unntak for mat og medisinsk utstyr, men selskapet frykter å havne i trøbbel og ende opp med bøter og andre straffereaksjoner for brudd på andre deler av blokaden.

Menneskerettighetsorganisasjoner og hjelpeorganisasjoner har bedt USA oppheve blokadene av Cuba, Venezuela og Iran under koronapandemien for å gjøre det lettere å bringe inn medisinsk nødhjelp.

President Donald Trumps administrasjon har nektet dette og hevder at en slik lette av blokadene bare vil komme landenes regjeringer til gode.

Les også: Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia