Verden

Demokratenes leder i Norge: – Jeg er villig til å se på Bernie Sanders med et nytt blikk

– Jeg er i utgangspunktet ikke en «Bernie Sanders-person». Men jeg er villig til å se på ham med et nytt blikk, sier Jonathan Roth, leder for Demokratene i Norge. Han tror Sanders kan slå Trump.

– Stemningen i partiet er definitivt nervøs, men ikke så annerledes enn ved tidligere presidentvalg. Vi har kort minne. Man er alltid nervøs før man finner ut av situasjonen og kommer sammen bak én kandidat, sier Jonathan Roth til Dagsavisen.

Det er potensielt avgjørende dager for Demokratene i USA. Enormt mye står på spill når de skal finne personen som kan slå Donald Trump i november.

Lørdag står slaget i South Carolina, deretter kommer den virkelig store potten: Supertirsdag. Da stemmer 14 delstater, blant annet folkerike Texas og California.

Tirsdag stemmer også demokratene som bor i utlandet, blant dem Jonathan Roth i Norge.

Et nytt blikk

Democrats Abroad i Norge har over 1.000 medlemmer, og Jonathan Roth er leder. Newyorkeren har norsk ektefelle, og har bodd i Norge siden 2016, året da Trump ble valgt.

Det er Bernie Sanders som er i siget og framstår som favoritt i Demokratenes kandidatkamp. Om han gjør det svært skarpt de neste dagene kan slaget langt på vei være avgjort. For mange såkalt moderate demokrater, de som definerer seg i sentrum, har det lenge vært en skrekk å velge en venstreorientert kandidat. De frykter at en slik kandidat ikke vil være valgbar hos den store massen av velgere i sentrum.

Bernie Sanders er favoritt foran de neste viktige slagene blant Demokratene. Foto: NTB scanpix

Bernie Sanders er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat for øyeblikket.   Foto: NTB scanpix

Men Sanders har momentum. Han ser ut til å ha startet en dynamikk der han samler en stadig bredere velgermasse, også utenfor «menigheten».

Som leder av Democrats Abroad vil ikke Jonathan Roth offisielt gi sin støtte til en av kandidatene. Men han tenker gjerne høyt rundt Sanders, siden han ligger best an.

– Jeg er en moderat demokrat, og jeg er i utgangspunktet ikke en Bernie Sanders-person. Men jeg kan åpent si at jeg er villig til å se på ham med et nytt blikk, og dersom han blir vår kandidat vil jeg uansett definitivt stemme på ham i presidentvalget. Mitt håp er at det er mange som føler det på samme måte: At når det virkelig gjelder, vil også moderate velgere stemme på den som stiller mot Trump, sier Roth.

Les også: Donald Trump er eneste president som aldri har hatt flertallets støtte.

Super-Sanders?

For Joe Biden er lørdag den store testen. Han har lenge siktet mot seier i primærvalget i South Carolina, fordi han har grepet rundt afroamerikanske velgere. Etter å ha vært klar favoritt i flere måneder fikk han en elendig start i de tre statene som har holdt nominasjonsvalg. Reiser han seg ikke nå, er det trolig over og ut. Biden leder på målingene i South Carolina, med Sanders på andreplass.

Joe Biden har fått en dårlig start, men setter sin lit til South Carolina i dag.    Foto: NTB scanpix

Joe Biden setter sin lit til blant andre afroamerikanske velgere. Foto: NTB scanpix

Men i forkant av supertirsdag er det Sanders som ligger klart best an. Tirsdag avgjøres fordelingen av så mye som en tredel av alle delegatene som skal sendes til partiets landsmøte i juli, der presidentkandidaten skal velges.

Sanders ligger best an i et flertall av de 14 delstatene, inkludert i California og Texas, som med sine store folketall har mange delegater.

– Hvis han får Texas og California, har han virkelig vind i seilene. Men det handler også om hva slags andre stater man vinner. Sanders har gjort det bra i konservative, små distriktsstater som Iowa og New Hampshire, samtidig som han vant Nevada, med mange latinovelgere. Hvis han skal vise at han kan vinne mange ulike grupperinger i et presidentvalg, må han vinne i ulike type stater i nominasjonsvalget, sier Roth.

Han mener den store testen for Sanders vil komme dersom han vinner stort på supertirsdag:

– Da vil vi se om enda flere velgere ser på ham med et nytt blikk, i stedet for å være imot ham.

Roth ser en rekke paralleller mellom nominasjonsprosessen for Sanders i år og Trumps prosess blant republikanerne i 2016.

– Ingen trodde han ville bli valgt, og så ble han plutselig ustoppelig.

Les også: Hvem er de, hva vil de? Her er de demokratiske kandidatene

Bør avklares

Fra og med supertirsdag spiller et nytt kort inn: Først da rykker milliardæren Michael Bloomberg inn i kampen, etter å ha pøst inn millioner av dollar på reklame i mange uker. Som moderat kandidat kan han trekke velgere fra andre moderate. Blant de moderate regnes blant annet Joe Biden, Amy Klobuchar og Pete Buttigieg, mens Elizabeth Warren regnes som venstreorientert, som Bernie Sanders. Det kan også være at noen kandidater trekker seg etter lørdag.

From left, Democratic presidential candidates, Sen. Elizabeth Warren, D-Mass., former South Bend Mayor Pete Buttigieg, former New York City Mayor Mike Bloomberg, Sen. Bernie Sanders, I-Vt., Sen. Amy Klobuchar, D-Minn., and businessman Tom Steyer, greet on another on stage at the end of the Democratic presidential primary debate at the Gaillard Center, Tuesday, Feb. 25, 2020, in Charleston, S.C., co-hosted by CBS News and the Congressional Black Caucus Institute. (AP Photo/Patrick Semansky)

Det er folksomt i kandidatracet. Her fra forrige TV-debatt. F.v.: Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Michael Bloomberg, Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Tom Steyer.  Foto: NTB scanpix

For partiet er det uheldig om det hele trekker ut i langdrag, og i verste fall ikke er avgjort før landsmøtet i juli. Da vil partiet bruke mange måneder på kjempe mot seg selv, i stedet for å rette skytset utelukkende mot Trump.

– Det er alltid best å få det gjort fort, «dra av plasteret». Det beste er å få en klar vinner ut allerede nå, uansett hvem det blir. Hvis det likevel skal bli Bernie Sanders, så er det best å la det bli avgjort nå, så han kan få åtte måneder på seg på å drive valgkamp mot Trump, sier Roth.

Spørsmålet er hva som skjer når man har en kandidat klar, mener han.

– Vil alle demokratiske velgere støtte den kandidaten uansett, selv om ikke kandidaten var deres førstevalg? Og om Sanders blir kandidaten, vil de som blir slått stille seg bak ham og drive valgkamp for ham? Vil Bloomberg gå på scenen for Sanders? Han sier han vil bruke en milliard dollar uansett om han vinner eller ikke. Og hvem vil Sanders peke ut i sitt team dersom han blir kandidat? Vil han trekke inn andre moderate, lage et superteam som vil gjøre alle fornøyde? Sanders vet at han må gjøre mye arbeid for å holde partiet sammen om han vinner, sier Roth.

Les også: Sanders har en stor fordel som kan gi ham seieren

Sosialist – en byrde?

Det største ankepunktet mot Sanders er sosialiststempelet, som ikke klinger godt hos mange amerikanere. Han kaller seg demokratisk sosialist. Han vil øke minstelønnen, etablere et offentlig helsevesen og avskaffe studieavgifter – blant annet finansiert av økte skatter for de rikeste.

Jonathan Roth medgir at det er en viss engstelse rundt dette blant en del velgere.

– Men det Bernie Sanders vil er egentlig å bringe USA på linje med mange andre land, sier Roth, som mener det finnes et generasjonsskille når det gjelder oppfatningen av «sosialisme».

– Republikanerne vil gjerne si at sosialisme er det samme som kommunisme. Men folk under 35 kjenner ikke til kald krig-mentaliteten, og ser ikke sosialisme som et skittent ord. Derimot opplevde de finanskrisen, og har liten tillit til systemet. Sanders vil reorganisere hele økonomien. Vi skal fortsatt være et kapitalistisk land, men ha et system som for eksempel betyr at du ikke skal trenge å være fattig selv om du har en fulltidsjobb. Jeg prøver å ikke å drive kampanje for Sanders her, jeg sier bare at det først og fremst dreier seg om progressiv politikk, sier Roth.

Han mener imidlertid at det er begrensninger for hvor radikale endringer man kan få gjennom i USA, med mindre Demokratene skulle få stort flertall i Kongressen. Han har selv bakgrunn fra arbeid i Kongressen i Washington (ikke som representant).

– Men Sanders vil absolutt kunne ta landet i en mer venstreorientert retning, sier han.

Stor test

Den store testen for Sanders for å vise at han er valgbar, er å visse bredde i sin velgerappell. Typiske tilhengere er unge, hvite og liberale, men tegnene i det siste er altså at han har utvidet sin appell betraktelig siden 2016, da han kjempet mot Hillary Clinton.

– Enhver som mener de har svaret på om Sanders er valgbar, tar feil. Det store spørsmålet er om alle de som misliker Trump vil bruke muligheten og stemme mot ham. Sanders’ fordel er at han er en person som står for noe, og er villig til å stå opp for sin politikk. Bernie Sanders’ håp er å få store deler av arbeiderklassen, minoritetene, de unge og kvinnene, sier Roth.

En viktig test kommer allerede lørdag i South Carolina, der Sanders på målingene ligger på andreplass bak Biden. Staten har en stor andel afroamerikanske velgere, og Sanders ble knust der av Clinton i 2016. Men Sanders ser ut til å ha utvidet sin appell også hos afroamerikanske velgere.

– Sanders’ budskap er at det handler om økonomi og klasse, ikke hudfarge, og at han kan bringe alle fra arbeiderklassen sammen, uavhengig av hvilken etnisk gruppe de tilhører. Etter 2016 fortsatte han kampanjen sin, og har brukt fire år på å reise rundt i landet. Han har gjort et stort stykke arbeid. Nå er han den som virkelig har det beste utgangspunktet. Han har den beste organisasjonen. Han har også den beste økonomien, bortsett fra Bloomberg. Jeg kan argumentere for alle de demokratiske kandidatene, og jeg tror Bernie Sanders har en sjanse til å vinne mot Trump, sier Roth.

I løpet av de neste dagene kan Demokratene få et klarere svar på hvor det bærer.

– Jeg tror mange demokrater nå gjør opp et regnskap, og ser hvem som samler delegater. Det er psykologi i det – man liker å støtte en vinner.

Les også: Slik foregår valget i USA

Mer fra Dagsavisen