Verden

Inn med 2020, ut med 2019

2010-tallet er over. Nå har 20-årene startet. Sist ut var det amerikanske territoriet Amerikansk Samoa etter at land etter land tok farvel med 2019.

Bilde 1 av 2

Øyboerne på Samoa og Kiribati var i år 2020 før noen andre i verden. Da var klokken bare 11 på formiddagen på nyttårsaften i Norge.

Det amerikanske territoriet Amerikansk Samoa, som ligger bare drøyt 200 kilometer unna øystaten Samoa, var i år 2019 helt fram til klokken var 12 midt på dagen første nyttårsdag i Norge.

I et tidsrom på én time virket avstanden mellom de to naboene enda større. Mens Samoa var inne i sin første time torsdag 2. januar 2020, var Amerikansk Samoa fortsatt inne i sin siste time tirsdag 31. desember 2019.

Mens de to naboøyegruppene dannet ytterpunktene tidssonemessig, var det andre steder i verden som fikk mer oppmerksomhet.

Les også: Øyeblikk fra tiåret som har gått

Talte i elleve tidssoner

Russlands president Vladimir Putin markerte nyåret med en kort TV-sendt tale rett før midnatt i hver av landets elleve tidssoner.

I talen oppfordret Putin russerne om å jobbe sammen i året som kommer.

Talen ble etterfulgt av et bilde av klokken i Kreml, og lyden av klokkeslag. Men i år manglet en ting fra det tradisjonsrike bildet. Moskva er for første gang på mange år ikke dekket av et lag med snø. Da Moskva gikk inn i 2020, var det rett over null grader i den russiske hovedstaden.

I Hongkong ble det tradisjonelle fyrverkerishowet avlyst av sikkerhetshensyn. Nye demonstrasjoner førte til at deler av kollektivtrafikken var stengt deler av nyttårsaften. En liten gruppe demonstranter ble beskutt med tåregass av politiet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Big Ben bryter stillheten

Londons mest kjente klokketårn, Big Ben, ringte inn nyåret, til tross for at det har vært stille store deler av 2019.

Klokketårnet har vært under oppussing, men ved midnatt fikk beboerne i London nok en gang høre den velkjente klangen av klokkene.

I tillegg til klokkene, var det et spektakulært fyrverkerishow, som blant annet ble skutt opp fra London Eye og fra lektere på Themsen.

I Berlin samlet tusenvis av mennesker seg til fest nær Brandenburger Tor. Til slutt måtte arrangørene stenge portene av hensyn til sikkerheten.

Les også: 19 saker i oslopolitikken: Alt du må vite om 2019

Fyrverkeri fra droner

Mens tusenvis av mennesker sloss for å kontrollere skogbranner over store deler av Australia, ble likevel det tradisjonelle fyrverkeriet sendt opp over havna i Sydney.

Midnight fireworks explode over the Sydney Harbour Bridge during New Year's eve celebrations in Sydney, Tuesday, Dec.31, 2019. (Lukas Coch/AAP Images via AP)

Foto: AAP Images via AP / NTB scanpix

Med operaen og den verdenskjente brua New Harbour Bridge som kulisser var over 1 million mennesker samlet for å bivåne det imponerende fyrverkeriet.

I de Forente arabiske emirater hadde man i år tatt steget enda et hakk videre. Ikke bare skjøt man opp nyttårsraketter fra verdens høyeste bygg, Burj Khalifa, men fyrverkeri ble også skutt ut fra fjernstyrte droner flere steder over byen.

Turister fra hele verden, men særlig Europa og Russland, reiser til Dubai for å komme unna mørke og vinter.

Konfettiregn

I New York gjentok de samme scenene seg som ved tidligere nyttårsfeiringer. Rundt 1 million mennesker samlet seg på Manhattan. En feststemt folkemengde sang «Auld Lang Syne» og «New York, New York» mens de på at selvlysende kule falt sakte mot bakken langs en stang på Times Square idet de siste 60 sekundene av nedtellingen til 20-tallet pågikk.

I tillegg ble de frammøtte overstrømmet med 1.360 kilo konfetti. Tidligere på kvelden var mange av de samme menneskene blitt overrasket av en regnskur.

På det sørligste amerikanske kontinentet samlet hundretusener av mennesker seg på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Der ble det skutt opp 15.420 kilo fyrverkeri fra ti båter i fjorten minutter. (NTB)

Mer fra Dagsavisen