Verden

Australsk landsby nærmest utslettet etter skogbrann – brenner fortsatt 200 steder i landet

Det er ikke mye igjen av den lille landsbyen Balmoral sørvest for Sydney, ifølge lederen av den australske delstaten New South Wales.

Skremmende bilder av utbrente hjem før jul vises på TV og sosiale medier i Australia fra blant Balmoral, et eksempel på hvor fort og ille det kan gå når flammene tar tak.

Det bor rundt 400 personer i landsbyen, som ligger omtrent 12 mil sørvest for Sydney. Det var rundt 150 boliger der, og det er usikkert hvor mange som er totalt ødelagt av brannen i helga.

– Jeg løp mot bilen, men hagen brant allerede

Delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales sier at de katastrofale brannforholdene i delstaten nærmest har jevnet Balmoral med jorden.

– Jeg løp mot bilen, men hagen brant allerede, og oppkjørselen brant og veien brant, så jeg innså at jeg ikke kunne evakuere, sa Steve Harrison, som bor i Balmoral, il ABC.

Han gjemte seg i et lite, brannsikkert rom, som han hadde bygget dagen i forveien, og ventet der i halvannen time, til brannstormen hadde passert.

Brannvesenet i delstaten New South Wales oppdaterer kontinuerlig på Twitter med nye branner og brannfarevarsler, i det som synes å være en nærmest umulig jobb å stanse. Veier er nå stengt for å blant annet å rydde unna trær som har falt i veibanen og for å sikre trygg ferdsel.

200 branner

For øyeblikket brenner det rundt 200 steder i landet, omkring halvparten av brannene er i delstaten New South Wales, hvorav 60 branner ikke er under kontroll. Det blir heller ikke mulig å få kontroll på situasjonen før det kommer regn, og det er ikke meldt en skikkelig skur i overskuelig framtid.

180 hjem borte i helga

Mandag ble det også mulig å få oversikt over ødeleggelsene etter katastrofehelga. Ifølge Reuters er rundt 180 hjem brent ned og én person meldt omkommet i brannene de siste to dagene.

Til sammen har nå mer enn 900 boliger i Australia gått med i flammene, nesten 800 av dem i New South Wales, seks personer har mistet livet, og over 37 millioner mål i fem delstater er svidd bort. Det er et areal større enn Østfold, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark og Aust-Agder til sammen.

Det er nå ventet noen få dager med litt kjøligere vær med temperaturene på 20-tallet, men brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales ser ikke lyst på situasjonen.

– Ha i mente at vi ikke venter noe nedbør av betydning for disse brannene før tidligst januar eller februar, sier han.

Les også: Mange brydde seg ikke om skogbranner så lenge de pustet ren luft 

Mer fra Dagsavisen