Verden

Mener vi må tenke helt nytt fra nå

Det trengs en fullstendig omstilling om man skal håndtere stadig flere branner, mener ekspert. – På et tidspunkt må man bare slippe sinnet over lederne, og si: «La oss bare fikse dette».

Bilde 1 av 2

Onsdag ble det målt 40.9 grader i gjennomsnitt i hele Australia. Det er den heteste dagen som noensinne er registrert i landet. Brannmannskaper øst i Australia frykter det kan gjøre det umulig å få kontrollen over de hundre skogbrannene som for øyeblikket herjer langs østkysten av landet, særlig i delstaten New South Wales, der Sydney ligger.

– Hetebølge kombinert med sterk vind og lav fuktighet gjør det til svært vanskelige forhold for brannfolkene på bakken, sier Angela Burford fra de distriktsbrannmannskapene, ifølge The Sydney Morning Herald.

Brannene sett fra et satellittbilde over Australias østkyst i november. Fortsatt herjer over 100 branner. Foto: NTB scanpix

Satelittbilder viser røyk fra brannene langs østkysten. Her fra november. Brannene har bare fortsatt. Foto: NTB scanpix

Må sikre hus

Brannene har skapt debatt og demonstrasjoner i Australia mot politikerne som ikke har gjort nok for å innføre tiltak for å bekjempe klimaendringer.

Brannene har vekket klimadebatt og demonstrasjoner i Australia. Her i Sydney i forrige uke. Foto: NTB scanpix

Demonstrasjoner i Sydney for få dager siden. Foto: NTB scanpix

En brannekspert sier klimaendringene allerede er et faktum, og at endringene nå krever en helt ny planlegging og tankegang for å beskytte befolkningen mot katastrofene som oppstår.

Hus må bygges brann- og røyksikre, og alle innbyggere må få apper som varsler luftkvalitet, mener David Bowman, direktør for brannsenteret ved Universitetet i Tasmania i Australia.

At situasjonen nå er så alvorlig og har rammet så mange i Australia kan være utslagsgivende for å tenke nytt, sier han ifølge The Guardian. Brannene, som blant annet omgir Sydney, har i en periode nå ført til røyk og svært dårlig luftkvalitet. Brannene har rammet en større del av befolkningen på en helt annen måte nå enn før.

– Spørsmålet om luftkvalitet kan bli en mektig drivkraft for innovasjon rundt skogbranner, fordi det rammer så stor del av befolkningen. Mange brydde seg ikke om skogbranner så lenge de pustet inn ren luft. Men så merker folk dette gjennom røyken, og alle i Sydney forstår at de er omgitt med brennbar vegetasjon, sier Bowman til The Guardian.

Husene må bygges røyk- og varmesikre heretter, mener ekspert. Brannene er like bak dette huset. Foto: NTB scanpix

Man må bygge hus som tåler røyk og varme, mener ekspert. Foto: NTB scanpix

Han sier han har advart mot en klimakatstrofe i 15 år, men at heller enn å klandre politikere for ikke å handle, må man nå konsentrere seg om å gjøre samfunnet motstandsdyktig mot klimaendringenes konsekvenser.

– På et tidspunkt må man bare slippe sinnet over lederne, og si: «La oss bare fikse dette».

Opprør fra brannsjefer

En gruppe på 29 tidligere brann- og nødsjefer i Australia er blant dem som har kritisert regjeringen, med statsminister Scott Morrison i spissen, for ikke å ha tatt klimaendringer på alvor.

– Australia brenner mens vi lukker øynene, sa Greg Mullin, tidligere brannsjef i New South Wales, i et opprop nylig.

Gruppen av tidligere nødsjefer skal holde sitt eget toppmøte på slutten av skogbrannsesongen, ifølge news.com.au. Der vil de samle ulike grupper for å diskutere hvordan man bør håndtere faren for langvarige og store branner som det man har sett de siste ukene.

Etter flere uker med kritikk mot statsminister Morrison for at han ikke ville knytte brannene til klimaendringer, sa han nylig at klimaendringer er en faktor som bidrar.

Les også: Sydney røyklagt: Folk bes om å holde seg innendørs

Kritikk

Den konservative regjeringen fikk mye kritikk for at den i år godkjente en kontroversiell kullgruve i delstaten Queensland. Motstanderne advarte mot klimaeffekten, og opposisjonspartiet Labour var imot.

Operahuset i Sydney i et teppe av røyk for noen dager siden. Foto: NTB scanpix

Operahuset i Sydney på en røykfylt dag. Foto: NTB scanpix

Statsminister Scott Morrison fra Det liberale partiet vant valget overraskende i mai. Han hadde kjørt hardt på økonomi som sak, mens motstanderen, Labour, hadde fokusert mye på klima. Labour ønsket at landet skal forplikte seg til å redusere sine utslipp med 45 prosent i forhold til 2005 innen 2030, et langt mer ambisiøst mål landets mål om en reduksjon på 26–28 prosent. Statsminister Morrison argumenterte imot, blant annet med at klimagasskuttene vil være dyre for samfunnet.

Men brannene har ført til splid også innad i Det liberale partiet.

Miljøministeren i delstaten New South Wales, Matt Kean, som er fra samme parti som statsministeren, er blant dem som i det siste har presset på for mer handling.

– Lengre, tørrere perioder, med mer tørke og flere branner som resultat. Hvis ikke dette er en katalysator for forandring, da vet jeg ikke hva som er det. Dette er ikke normalt, og ikke å gjøre noe er ingen løsning, sa Kean nylig.

Les også: Ekstremtørke i én del av landet, flom i en annen

Mer fra Dagsavisen