Verden

Høyt nivå av antibiotika i verdens elver, kan føre til at vanlige bakterier blir livsfarlige

Antibiotika ble funnet i to tredjedeler av elvene som ble undersøkt i en global studie. I flere av elvene var antibiotikanivået farlig høyt.

I tidenes største globale studie av antibiotika i elver, har forskere funnet antibiotika i 65 prosent av elvene som ble undersøkt. I flere av elvene er nivået faretruende høyt.

Antibiotikaforurensing er en av de viktigste årsakene til at bakterier klarer å utvikle antibiotikaresistens.

Les også: Leder an i kampen mot antibiotikaresistens: – Det er ikke bekmørkt

FN: Kan ta livet av ti millioner innen 2050

Forrige måned slo FN fast at økningen i antibiotikaresistente bakterier er en global helsekrise som kan ta livet av så mange som ti millioner mennesker innen 2050, skriver The Guardian.

Det er ganske skummelt og deprimerende. I store deler av miljøet kan det være nivåer av antibiotika som er høye nok til å bidra til resistens, sier Alistair Boxall, en av forskerne ved University of York som sto i spissen for studien, til The Guardian.

At bakterier blir antibiotikaresisttente er et økende problem både i Norge og globalt. Når bakteriene blir resistente mot visse typer antibiotika, fungerer ikke antibiotikaene mot denne typen og sykdommer, og dette er en av hovedårsakene til at det anbefales å bruke antibiotika restriktivt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange av verdens mest kjente elver forurenset

Forskerne bak studien har undersøkt elver på 711 forskjellige steder i til sammen 72 land. Ved 111 av stedene som ble undersøkt var antibiotikanivået i vannet over nivået som ansees som trygt, men det i de verste tilfellene var mer enn 300 ganger så mye antibiotika som det som ansees som trygt nivå, skriver The Guardian.

Studien, som ble offentliggjort i Helsinki mandag, viser at mange av de mest kjente elvene i verden er antibiotikaforurenset, inkludert elver som Themsen i England og Donau, som renner gjennom en rekke europeiske land. Donau var for øvrig den mest antibiotikaforurensede av elvene som ble testet i Europa.

Les også: Antibiotikaresistens hos 40 prosent

Verst i utviklingsland

I Europa var det rundt åtte prosent av elvene som hadde antibiotikamengder over anbefalt nivå, mens det i Afrika var hele 35 prosent av elvene som hadde det samme. Kloakk og søppel som havner i elvene er en av årsakene til at elvene fylles med antibiotika, og det lekker i en del tilfeller også ut i elvene fra legemiddelfabrikker.

Forskerne som står bak denne studien planlegger nå å undersøke miljøpåvirkningen antibiotikautslipp har på livet i elvene, inkludert fisk, hvirvelløse dyr og alger.

Lest denne?: Donald Trump brøt 1.500 år gammel tradisjon da han skulle se sumobryting, nektet å gå barbent i ringen

Mer fra Dagsavisen