Verden

Tysklands utenriksminister maner til felles front mot destruktiv Trump

Tysklands utenriksminister Heiko Maas maner til samarbeid mot det han kaller destruktive krefter som president Donald Trump, Russland og Saudi-Arabia.

Av NTB

Tysklands utenriksminister Heiko Maas oppfordrer til samarbeid med Canada i møte med Russland, Saudi-Arabia og USAs president Donald Trump.

Maas sa dette i forbindelse med at Canadas utenriksminister Chrystia Freeland besøkte Berlin mandag, og han understreket viktigheten av å samarbeide «når våre verdier og interesser trues med å bli oversett i Washington». Freeland fulgte opp.

– Autoritære krefter forsøker å undergrave oss. Sannheten er at autoritære krefter er på frammarsj og det er på høy tid at liberale demokratier kjemper imot, sa hun.

Saudi-Arabia brøt nylig de diplomatiske forbindelsene med Canada etter at Freeland kritiserte landet for å fengsle en kvinnelig menneskerettsaktivist.

Les også: Han startet det norske oljeeventyret (Da+)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Press

Mandag nevnte hun ikke Saudi-Arabia ved navn, men understreker at Canada ikke akter å gi etter for press i menneskerettsspørsmål.

– Canada vil alltid stå opp for menneskerettigheter verden rundt, og absolutt når det gjelder kvinners rettigheter, sa hun.

– Dette vil være tilfelle også når vi blir bedt om å ikke blande oss inn, eller blir fortalt at slike spørsmål bare skal diskuteres av ledere bak lukkede dører, og selv når det å si ifra vil få konsekvenser, sa Freeland.

– Vi regner med og håper på Tysklands støtte i dette, la hun til.

Les også: – «Mansplaining» er når menn forklarer kvinner ting som kvinner allerede vet

Endring

Samtidig er USAs internaskonale rolle i endring.

Europas sikkerhet bør ikke lenger avhenge av USA, sier Frankrikes president Emmanuel Macron, som mener det bør satses på felleseuropeiske forsvarsprosjekter.

– Europa kan ikke lenger stole på USA for egen sikkerhet. Det er opp til oss å garantere europeisk sikkerhet, sier Macron.

Frankrikes president opplyser at han vil fremme nye forslag i EU om felles forsvarsprosjekter, slik at europeiske land gradvis skal kunne redusere avhengigheten av amerikansk militærmakt.

Macron understreket mandag i en tale til franske diplomater at Russland bør inkluderes i diskusjoner om europeisk forsvarssamarbeid, men bare dersom landet kommer til enighet med Ukraina. (NTB)

Les også: Paven: – Foreldre med barn som viser tegn til å være homofile, bør søke psykiatrisk hjelp

Mer fra Dagsavisen