Verden

Ble angrepet av IS: Et vitnesbyrd fra helvete

Uten advarsel stormet IS inn i den lille byen sør i Syria. Da islamistene var ferdige, lå minst 258 døde på bakken.

(Dagsavisen): For to dager siden tok en venn i Syria kontakt. Hun sa hun hadde noe hun måtte fortelle. Jeg visste hva det dreide seg om, for hun var fra byen Swaida.

Før hun fortsatte advarte jeg henne om at det er livsfarlig for syrere å ha kontakt med utenlandske journalister: En blir kastet i fengsel og drept for slikt i Syria. Men hun sa dette var viktigere. Det var noe som verden måtte få vite om.

– Det som skjedde i Swaida er mer enn hva en hjerne kan fatte. Det var så forferdelig, det går ikke an å forstå at noen kan gjøre slikt, forteller hun.

Her følger det som foreløpig ser ut til å være det eneste personlige vitnesbyrdet av massakren som fant sted 25. juli, dypt inne i et område i Syria der vestlige journalister ikke kan ferdes.

Les også: Her kan det siste store slaget om Syria stå.

Massemord

– Det hele begynte ved fem-tiden tidlig om morgenen. Mange titalls væpnede medlemmer av IS, Den islamske staten, kom kjørende inn på motorsykler. De skjøt vilt rundt seg, og drepte alle de kunne se, sier «Nour» (navnet er anonymisert av sikkerhetshensyn).

Hun er ikke bare redd Assad-regimet. Mest av alt er hun redd for at jihadistene, de som drepte uten å blunke, skal storme inn i byen igjen.

De militante islamistene kom med tunge håndholdte våpen. Fire av dem hadde på seg selvmordsbelter. En av dem løp rundt og skjøt på alle som beveget seg.

Da han var ved en forlatt bygningsplass gikk han tom for ammunisjon. Folk løp mot ham for å ta ham. Det var da han utløste bomben han hadde på kroppen. Der og da ble rundt 50 mennesker drept.

Deretter spredte jihadistene seg, og noen stormet til landsbyene i området:

* I Ghaidt Hamel ble åtte sivile og 15 IS-medlemmer drept.

* I Rami ble 21 sivile og 16 IS-medlemmer drept.

* Både i Shbeki og al-Shuraihi greide IS-medlemmene å ta seg inn i folks hus, og regelrett slakte dem de så. Der ble 30 drept, og 10 kidnappet.

Slik opplevde Hanin Jbaee, en ung kvinne fra landsbyen Shbiki, nedslaktningen. Det er hennes vitnesbyrd Nour formidler videre til Dagsavisen.

– Jeg hadde ingen mann til å forsvare meg, og jeg hadde aldri holdt noe våpen før. Mamma sa at uansett hva som skjer, ikke la noen berøre deg. Drep heller deg selv først da, forteller Hanin Jbaee ifølge Nour.

Les også: - En eneste rakett mot Assad kunne reddet utallige syrere

Drepte søstrene

– Da IS kom, sa de at de var regjeringssoldater. De brøt seg inn i huset. Mamma prøvde å stoppe dem, men de skjøt henne. Jeg prøvde å få min søstre til å hoppe inn i vanntanken med meg, men de turte det ikke. Jeg løp mot vanntanken, men en IS-mann tok fatt i hånden min. Men jeg kom meg løs og hoppet inn i vanntanken. Jeg ventet på søstrene mine. De kom ikke. IS drepte dem. Og de må ha trodd at også jeg var død, forteller hun.

– Jeg ble i vanntanken til de dro videre. Da jeg kom ut svelget jeg mammas piller. Jeg ville ikke leve lenger. Men folk kom og tok meg til sykehuset, forteller Hanin.

Dette var bare en av utallige historier fra massakren den dagen. En annen landsbyinnbygger, Abo Adib, hadde kun en granat hjemme, men løp ut for å konfrontere IS-folkene. Ifølge hans kone var dette hans siste ord:

– Jeg vil at du må ta vare på barna våre. Si til dem at jeg fikk en kule i ryggen. Jeg kommer ikke tilbake.

Les også: Etter at IS ble drevet ut av byen, sliter barna med traumer og frykt

Gisler

Over 258 mennesker ble drept i de morgentimene i Swaida-området. IS skal ha mistet rundt 63 mennesker. En jihadist som ble fanget ble hengt av sivile.

Men IS stormet også ut av byen med hele 30 gisler. De gjemmer seg nå i ørkenen, og deres gisler, de fleste av dem barn, er fremdeles hos dem. Nå har de begynt å drepe dem.

Nour sender meg et bilde av 19-år gamle Mohanad Thoqan Ammar, et av gislene. Bildet ble nylig offentliggjort av IS. Gutten ligger på magen – bakbundet – på bakken ute. En IS-mann med tildekket ansikt løfter opp hodet hans fra luggen. I den andre hånden holder han en blodrød kniv. Det er blod overalt. Mohanad fikk akkurat strupen skåret over. Han er død.

– Vi er livredde. Det er ingen som forsvarer oss. Dette kan skje igjen, forteller Nour.

IS truer nå med å drepe flere av gislene hvis de ikke får innvilget to krav: En høy pengesum, samt fritt leide i busser ut av området. De siste ukene har Assads regjeringsstyrker stormet fram og gjenvunnet kontrollen over tidligere IS-kontrollerte områder i sørlige Syria.

Kravene

Flere av IS-aktivistene visste at de ikke ville komme tilbake i live, de kom for å begå selvmordsangrep.

– Det er helt vilt her. Nå gjemmer IS seg i ørkenen utenfor her. Det er livsfarlig å bevege seg ut av området, sier Nour.

Massakren har også en større maktpolitisk bakgrunn, noe som gjør mange i Swaida rasende. Majoriteten i Swaida er drusere, en minoritet med røtter i sjia-islam. Ifølge kilder i Swaida skal syriske offiserer ha kommet til byen og krevd at minst 50.000 av områdets unge menn lar seg innrullere i president Bashar Assads hær. Da druserne skal ha nektet, svarte Assads styrker med å trekke seg ut, og lot byen og landsbyene rundt stå tilbake uten forsvar, for at de skulle skjønne at de trengte Assad. Da var det bare å storme rett inn.

30 gisler, de fleste av dem barn, mange i alderen mellom 6 og 10 år gamle, blir fremdeles holdt på et ukjent sted i ørkenen.

– Min by ble angrepet av IS, og det er ingenting vi kan gjøre. Jeg ønsker bare en ting, og det er at verden våkner opp, sier Nour.

Les også: Tror det finnes mange døde under de kollapsede husene

– På vikende front

 – Angrepet sier ikke så veldig mye om IS’ kapasitet, mener ekspert.

Orlogskaptein Thomas Slensvik mener gruppa er på vikende front, ifølge et intervju med NTB 26. juli, like etter angrepet:

– Angrepet sier ikke så veldig mye om IS’ kapasitet. Dette er en gruppe som har operert i ørkenen øst for mer befolkede områder, og angrepet er ikke ment for å holde på områder og etablere seg, sa Slensvik, som er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Slensvik trakk fram to hovedgrunner til at angrepet rammet Sweida. Den første er at drusere, en gruppe IS anser som vantro, utgjør en stor del av provinsens befolkning. Den andre er at regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad er opptatt andre steder.

– Regjeringsstyrkene har flyttet seg, noe som har åpnet opp for et angrep. Det nærmeste målet var druserne, som de angriper for å møre opp under en sekterisk konflikt, sa Slensvik, som mener angrepet er et eksempel på at organisasjonen sliter.

– IS har mistet kalifatet sitt, og framstår som en tapende organisasjon. De kan fortsatt gjennomføre spektakulære angrep, men de oppnår ikke samme støtte og sympati som før, sier forsvarseksperten. (NTB)

IS

* Den ytterliggående islamistgruppa IS («Islamsk stat») tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.

* IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.

* IS har i det siste mistet kontroll over store deler av områdene den kontrollerte i Syria og Irak. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: