Verden

Vil hegne om danske verdier

Innvandring er den største utfordringen for samfunnet vårt, mener Mette Frederiksen, leder av Aps danske søsterparti.

Mette Frederiksen (i midten) satte sitt preg på SAMAK-kongressen allerede før hun ankom tirsdag.

STOCKHOLM (Dagsavisen): Mette Frederiksen satte sitt preg på SAMAK-kongressen allerede før hun kom. Mandag lanserte partiet hennes et innvandringsforslag som innebærer at ingen skal få søke asyl fra dansk jord. Det skapte mildt sagt reaksjoner.

Les også: Støtter ikke Listhaugs linje

– Brutt sammen

I talen til sine nordiske kollegaer tirsdag forklarte hun hva som er bakgrunnen for forslaget.

– Vi vil selv bestemme hvor mange som kommer til Danmark, hvem som kommer og i hvilken takt. For med hånden på hjertet, mine venner: Dagens asylsystem har brutt sammen. Å være humanist er ikke å forsvare dagens system. Mens vi sitter her, så setter en gummibåt av sted over Middelhavet, og vi vet ikke om alle kommer over i live. Det i seg selv burde få oss til å endre systemet, sier Frederiksen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Største utfordringen

Til Dagsavisen utdyper Frederiksen:

– Innvandring er den største utfordringen for samfunnet vårt, hvis ikke vi får integreringen til å fungere. Det gjelder samfunnsøkonomisk, men også kulturelt, sier Frederiksen.

Les også: Ap vil ha strammere yttergrenser

Begrense ikke-vestlige

Hun mener det er spesielt viktig å begrense ikke-vestlig innvandring for å hegne om «danske verdier».

– Det kan vi se at vi har problemer med i deler av innvandrermiljøene i Danmark. Det handler blant annet om noen innvandreres syn på minoriteter, som jøder, synet på homoseksualitet og synet på likestilling mellom menn og kvinner, sier partilederen og legger til:

– Forutsetningen for et tillitsbasert samfunn er at du har et verdifellesskap. Det er utfordringen, og årsaken til at vi må begrense hvor mange som kommer til Danmark.

Les også: – Vi vil ikke ha en strøm mot våre grenser