Verden

Midtpunktet styrer unna

Geert Wilders er midtpunkt og antatt vinner av valget i Nederland om to uker – men dropper nå en rekke debatter og valgkamparrangementer.

Bilde 1 av 3

Partiet han leder, Frihetspartiet (PVV) på ytre høyre fløy, ligger an til å få flest plasser i parlamentet når nederlenderne går til valg onsdag 15. mars. Det har gjort Wilders til den mest omtalte politikeren foran det viktige valget.

Men Geert Wilders har i det siste droppet en rekke valgdebatter og arrangementer av ulike årsaker.

– Liker ikke

Nå sist trakk Wilders seg fra et TV-intervju i senkveldprogrammet Nieuwsuur, fordi han ikke liker programmet, og sier han bare vil gjøre ting han liker. Programmet gjør intervjuer med alle partilederne i oppløpet før valget.

– Vi gjør det samme med 13 partier, og det er veldig synd hvis et av partiene dropper det fordi det ikke liker programmet, sier programredaktør Joost Oranje ifølge Dutchnews.

Fra før av har Wilders trukket seg fra en TV-debatt sist søndag og en partilederdebatt på radio sist fredag, og fra debatter som er planlagt 5. og 11. mars. Han trekker seg fra debatten 5. mars i protest mot at kringkastingsselskapet RTL, som er med på å arrangere debatten, har sendt et intervju med broren til Wilders, Paul Wilders, som er kritisk til sin bror.

Det er fortsatt meningen av Wilders skal stille i et par debatter rett før valgdagen, blant annet en duell med statsminister Mark Rutte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

24 timers beskyttelse

Men også sikkerhetshensyn har ført til at Wilders vil være borte fra valgkamparrangementer.

Geert Wilders er Nederlands mest kontroversielle politiker fordi han driver en eksplisitt anti-islam-kampanje. Han vil blant annet stanse all immigrasjon fra muslimske land og stanse bygging av moskeer. Han har tidligere spesifikt snakket negativt om marokkanere, som å slå ned på «marokkansk avskum».

Wilders har siden et drapsforsøk i 2004 og gjentatte trusler levd med omfattende politibeskyttelse 24 timer i døgnet, og går alltid med skuddsikker vest ute. Men i forrige uke ble et medlem av et sikkerhetsteam suspendert, mistenkt for å lekket informasjon til en kriminell organisasjon. Personen var ikke en av vaktene som fysisk beskytter politikeren, men med i en gruppe som driver forundersøkelser i områder Wilders skal besøke.

Oppdagelsen førte til at Wilders i forrige uke kunngjorde at han trekker seg fra alle offentlige valgkamparrangementer. Wilders er svært sjelden ute i offisielle anledninger, men gjorde et unntak noen dager før denne saken kom opp.

Pekepinn

Det er Frihetspartiet og det sittende regjeringspartiet, Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD), som ledes av statsminister Mark Rutte, som ligger best an i valgkampen. Frihetspartiet er ikke ventet å få regjeringsmakt selv om det kan bli størst i parlamentet, siden de andre partiene sier de nekter å samarbeide med Frihetspartiet. Valget i Nederland får likevel mye oppmerksomhet fordi det kontroversielle partiet kan få større makt enn noen gang i parlamentet, og fordi det anses som nok en test på den politiske stemningen i et Europa der krefter som er imot etablissementet i mange land er i frammarsj. Valget i Nederland blir sett på som en pekepinn foran presidentvalget i Frankrike senere i vår, der Marine Le Pen fra partiet Nasjonal Front er ventet å komme til andre runde. Brexit-seieren i Storbritannia og Donald Trumps seier i USA har dessuten ført til økt spenning rundt den politiske utviklingen i europeiske valg i år.

Nyeste fra Dagsavisen.no: