Verden

12 mennesker drept på julemarked i Berlin

Lastebil kjørte inn i julemarkedet i Breitscheidplatz, en av Berlins travleste handleplasser.

Bilde 1 av 2

12 mennesker er drept og rundt 50 er såret etter at en lastebil braste inn på et travelt julemarked i Berlin mandag kveld. Politiet mener det dreier seg om et bevisst angrep, og at det dermed er en terroraksjon.

– Jeg hørte en høy lyd og gikk til julemarkedet og så et voldsomt kaos og mange skadde mennesker under lastebilen. Det var veldig traumatisk, sier Jan Hollitzer, nestredaktør i Berliner Morgenpost til CNN.

Markedet i Vest-Berlin var fullt av folk bare få dager før jul, og ligger like ved Berlins kjente minnesmerke fra Andre verdenskrig, Kaiser-Wilhelm-kirken.

Vært snakket om

Ifølge avisen Die Welt har det i flere dager vært flere indikasjoner på at et angrep mot et julemarked i Berlin kunne finne sted, skriver NTB.  Politiet har sperret av markedet, skriver Berliner Zeitung. Avisen Berliner Morgenpost har publisert bilder som viser ødelagte bord og boder. En fotograf fra DPA har observert politifolk med maskingevær nær den kjente dyrehagen i Berlin. Politiet i byen ber folk om å holde seg hjemme. En mistenkt skal nå være pågrepet etter en kort flukt, melder den tyske avisa Bild. En passasjer i lastebilen skal være blant de døde, men det er ikke kjent om vedkommende var med på angrepet eller hadde en annen rolle.

Har kontroll

Berlins ordfører Michael Müller sier situasjonen nå er under kontroll. Politiet i Berlin bekrefter at det ikke er noen indikasjoner på nye farlige situasjoner i nærheten av julemarkedet der angrepet skjedde.'

– Det vi er vitne til her, er dramatisk, sa ordføreren da han møtte pressen på åstedet mandag kveld.

Han forteller at han er i sjokk, og at hans tanker går til familiene og til de døde og skadde.  Forferdelige nyheter om angrep på et julemarked i Berlin. Føler med alle berørte

Det samme sier Norges statsminister Erna Solberg, på Twitter. «Forferdelige nyheter om angrep på et julemarked i Berlin. Føler med alle berørte», skriver Solberg.

I sommer ble Nice i Frankrike utsatt for et liknende brutalt lastebilangrep, da 84 mennesker ble drept av en lastebil som kjørte gjennom en folkemengde som feiret nasjonaldagen 14. juli. Over 400 mennesker ble skadd, to døde senere av skadene.