Verden

Harde fronter mellom Clinton og Sanders

Hillary Clinton og Bernie Sanders barket sammen i Brooklyn, over Syria, våpenkontroll og Wall Street.

Vil bli president: Bernie Sanders og Hillary Clinton. FOTO: NTB scanpix

BROOKLYN (Dagsavisen.no): Den tidligere vennlige tonen mellom demokratenes to presidentkandidater Bernie Sanders og Hillary Clinton var helt forsvunnet, da de to rivalene møttes til debatt, fem dager før New Yorks viktige primærvalg tirsdag.

– Selvfølgelig har hun erfaring og intelligens nok til å være president. Men jeg stiller spørsmålstegn ved hennes vurderingsevne, begynte Sanders, og tok opp Clintons stemme til Irak-krigen, støtte til internasjonale handelsavtaler og pengestøtte fra store selskaper og finansindustrien.

– Dette er ikke bare et angrep på meg, det er et angrep på president Obama, svarte Clinton, som gikk raskt i strupen på Bernie Sanders bare minutter etter at debatten hadde startet i Brooklyn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ligger bak 

Bernie Sanders ligger langt bak rivalen Hillary Clinton foran tirsdagens viktige primærvalg i New York, en av de største gjenstående delstatene i den lange nominasjonskampen. Men etter sju valgseiere og en meningsmåling som viser nærmest dødt løp nasjonalt har Sanders vind i seilene. Og Hillary Clinton, som lenge var spådd en enkel seier i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, skjerpet tonen betraktelig, da de to møttes til debatt i Brooklyn torsdag kveld.

Likevel handlet det mer om nyanser enn om ulik politikk i mange av de store spørsmålene.

Hvem har jobbet hardest for å øke USAs minimumslønn? Hvem er strengest på våpenkontroll? Hvem vil gjøre størst endringer i USAs strenge fengsels-og rettssystem, som har satt hundre tusener av unge afroamerikanske menn i fengsel? Hvem vil gjøre mest for å bremse de globale klimaendringene? Hvem er best på velferd og redistribusjon?

Bernie Sanders vil øke minimumslønna til 15 dollar i timen over hele landet. Hillary Clinton, som tidligere har ment at 12 dollar i timen er nok, gikk langt i å være enig, så lenge demokratene får flertall i Kongressen. Bernie Sanders har nylig lansert en nasjonalt forbud mot hydraulisk frakturering (en metode for å utvinne gass og olje fra fossile bergarter), et populært standpunkt i New York, der mange er bekymret for kvaliteten på drikkevannet.

Syria skiller

Det er derimot store skiller mellom Sanders og Clinton når det kommer til utenrikspolitikk, noe som er særlig synlig i spørsmålene om Syria og  konflikten mellom Palestina og Israel.

Hillary Clinton forsvarte militærangrepene mot Libya, og gjentok sin støtte til en flyforbudssone i Syria, noe Sanders, og også president Barack Obama er i mot.

– Det vil koste en enorm sum penger, og det risikerer å dra oss inn i en evig krig i den regionen, sa Sanders.

Clinton ville ikke svare på om hun syntes Israels voldsomme krig i Gaza i 2014 var uproporsjonal, og ga avdøde Yasir Arafat skylden for at en tostatløsning ikke var på plass. Sanders, som selv er jøde,

– Hvis du ikke bare spør meg, men alle land i verden, mente det var uproporsjonalt store angrep. Som en som er 100 prosent pro-Israel, og dette blir ikke lett, men i det lange løp hvis vi noen sinne skal få fred i regionen, er vi nødt til å behandle palestinere med respekt og verdighet, sa Sanders.

Les også: Bill Clinton samler valgstøtte til kona Hillary