Verden

Annerledesstarten i Iowa

I 2016 er det en frittalende finansakrobat uten politisk erfaring som er favoritt hos republikanerne. Hos demokratene kan en sosialist slå Hillary Clinton. Velkommen til caucusvalget i Iowa.

Tar Sanders første stikk mot Clinton?

Hillary Clinton har gått fra å være superfavoritt til å være i et statistisk dødt løp med den nyfrelste sosialdemokraten fra Vermont. Det må nevnes at Bernie Sanders har gått ett skritt til høyre under valgkampen tross alt. I 2008 var Iowa stedet hvor nedturen startet for Hillary Clinton i duellen mot Barack Obama. I 2016 kan det være redningen for en kampanje som sliter enda mer på målingene i New Hampshire som er den neste delstaten man vil kjempe om. Blir det to tap på rad mot Bernie Sanders kan nominasjonen henge i en tynn tråd og alt blir snudd på hodet. Altså, kan en tidligere førstefrue, senator, presidentkandidat og utenriksminister kan snuble i startblokkene mot en politiker som er lengre til venstre enn alle andre konkurransedyktige presidentkandidater noensinne. Hva er det egentlig som foregår? Dette skulle jo være valgkampen hvor Clinton skulle vinne nominasjonen enkelt, skape levende historie og USA skulle få sin første kvinnelige president.

Kan Sanders vinne i Iowa? 

Svaret er ja, men det er et ja med modifikasjoner. Mange føler nok «The Bern» i Iowa og Bernie trekker flere folk enn Hillary til valgkamparrangementene. Støtten er sentralisert rundt urbane områder og i universitetsbyer. Men det er ikke garantert at det er nok til å vinne. Under caucusvalget gjelder det å vinne i distriktene også, og i mange av dem. Noe som kan være grunnen til at Sanders-kampanjen har flyttet delvis fokus til mer avsidesliggende steder i sluttfasen. Clinton-kampanjen har gjort dette fra første dag. Og merk dere dette nøye. Her kan forskjellen ligge. Her kan sårt trengte stemmer tippe Iowa i favør for Hillary. Her kan momentumet til Sanders få en brå stopp.  Det er liten tvil om at man lært fra 2008. Valgkampsjef Robby Mook har bygget en robust, databasert og målrettet valgkamporganisasjon fra første dag. Sanders forsøker å ta igjen det tapte, men det kan være for sent. I Iowa kan bunnsolid organisering utligne momentum. Jeg tror at dette vil være forskjellen og gjøre at det er Hillary Clinton som taler til slutt natt til tirsdag norsk tid. Og vinneren taler alltid til slutt i amerikansk presidentvalg.

Hårfin Trump seier?

Hva med kandidatene til The Grand Old Party? Ted Cruz har hatt et godt grep om Iowa de siste ukene, men Donald Trump har tatt igjen ledelsen viser målingene. Hvem hadde trodd dette for seks måneder siden? Ingen. Trump har virkelig momentum og støtteerklæringen fra Sarah Palin styrker dette ytterligere, og kan også gi Trump innpass hos mer tradisjonelt kristne velgere. Og dem er det er mange av i Iowa. Finansmogulen har til og med trosset Fox News og nektet å stille opp i den siste republikanske debatten før valget. En kardinalsynd for republikanske presidentkandidater. De aller fleste vil både ha og trenger Fox News med på laget. Ted Cruz på en annen side har noe som er enda viktigere enn grønne sedler, men har nok av disse også. Kampanjen har bygget en omfattende organisasjon. Trump-kampanjen har ikke en organisasjon i Iowa og på bakgrunn av dette er det et stort usikkerhetsmoment om målingene vil korrelere med valgresultatet. Bakkeoperasjonene til Cruz har foregått i mange måneder og i alle 99 distriktene. Trump er i samme båt som Sanders. Hva med en spådom? Det blir enten Trump eller Cruz, ingen stor overraskelse. Donald J. Trump vinner Iowa, men det blir med en liten margin.

Blir det en republikansk overraskelse? 

Kan noen andre av de republikanske kandidatene vinne Iowa hvor mange har slått leir de siste ukene? Svaret har tre bokstaver. Det som blir interessert er å følge med på hvem av de mer etablerte og moderate republikanerne som trekker det lengste strået. Denne personen kan bli motkandidaten til Trump eller Cruz, det vil si den presidentkandidat som kan slå Hillary Clinton i november for det klarer verken Donald Trump eller Ted Cruz hvis det hadde vært valg i dag. Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich og Chris Christie kjemper som ville dyr om å bli denne kandidaten. Cruz og Trump vil kjempe om Iowa, og i New Hampshire har Trump en klar ledelse. Blir man nummer tre i Iowa får man litt vind i seilene og en andreplass i New Hampshire er innen rekkevidde. Etter New Hampshire kan flere kandidater trekke seg og støtte den personen som klarer å bli motkandidaten. Og det er flere moderate delstater på den politiske slagmarken om få uker. Dette er den eneste veien til nominasjonen for disse kandidatene.

Slaget om Iowa er begynnelsen for noen og ett skritt nærmere solnedgangen for andre. Hva kan skje når resultatene tikker inn fra caucusvalget i Iowa? Alt. Og det gjelder både hos republikanerne og demokratene.

Foto: Darren Blrgenheier (Creative Commons).