Verden

Tyrkisk masseraid mot IS-sympatisører

Fire personer er pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til terrorangrepet i Istanbul.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu og kona Sare Davutoglu legger ned blomster for ofrene etter bombeangrepet i Istanbuls turiststrøk tirsdag. Bak kommer Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière (lengst til venstre) og hans tyrkiske kollega Efkan Ala. Alle de drepte i angrepet var tyskere. FOTO: BULENT KILIC/NTB SCANPIX

Det opplyste statsminister Ahmet Davutoglu i går kveld. De som står bak angrepet, vil bli straffet, slo han fast og varslet at det skal innføres forsterkede og mer synlige sikkerhetstiltak i tett befolkede områder etter angrepet.

Russere i søkelyset

Den tyrkiske regjeringen mener den 28 år gamle selvmordsangriperen som tok med seg ti mennesker i døden hadde tilknytning til terrorgruppa Den islamske staten IS.

I timene siden angrepet i Istanbul gamleby tirsdag og fram til i går kveld, var 69 mistenkte IS-sympatisører pågrepet, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet. Blant dem er tre russere i myndighetenes søkelys.

Gjerningspersonen skal være en syrer født i 1988 i Saudi-Arabia. Han ble syrisk statsborger da han var åtte år. Han skal ha blitt registrert med fingeravtrykk hos innvandringsmyndighetene i Istanbul da han kom til Tyrkia for en uke siden.

– Men han var ikke på listen over ettersøkte individer. Han står heller ikke på noen av listene vi har fått oversendt fra andre land, understreket Tyrkias innenriksminister Efkan Ala på en presskonferanse i Istanbul.

LES OGSÅ: Bombeangrep i hjertet av Istanbul

Anklager

Allerede kort tid etter bombeangrepet tirsdag hevdet tyrkiske myndigheter at selvmordsbomberen har tilknytning til IS. Men i går kveld hadde fortsatt verken IS eller noen andre grupper tatt offentlig ansvar for terroraksjonen.

Tyrkiske myndigheter har gitt IS ansvaret for også de to tidligere dødelige terrorangrepene i Tyrkia de siste månedene – i Suruc i juli i fjor der 33 mennesker ble drept, og i Ankara i oktober der 102 mennesker ble drept. Heller ikke disse angrepene har IS offentlig tatt ansvaret for. Etter kraftig press fra USA ble Tyrkia med i den USA-ledede koalisjonens luftangrep på IS i fjor sommer, og har kommet kraftig på kant med Assads allierte Russland etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly som deltok i luftkrigen i Syria.

Tyrkiske myndigheter har fått mye kritikk for ikke å gjøre nok i bekjempelsen av IS-terrorister og blitt anklaget for også å stå i ledtog med gruppa gjennom sin felles fiende i Syrias president Bashar al-Assad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Angrep på pressefrihet

Den tyrkiske journalisten Mustafa Akyol kaller anklagene en konspirasjonsteori.

– At tyrkiske myndigheter samarbeider med ISIL (annet navn på IS journ.anm.) er ukorrekt og urettferdig. Tyrkia er i aktiv krig med ISIL, skriver han i en kommentar på Al Jazeera.

Han advarer likevel mot at tyrkiske myndigheters håndtering av de siste terrorangrepene ikke gjør situasjonen tryggere.

President Recep Erdogan kritiseres for å føre Tyrkia i en mer autoritær retning. Han har blant annet slått hardt ned på mediene, og det er blitt mer overvåking og massepågripelser.

Rett etter bombeangrepet tirsdag forbød myndighetene mediene å rapportere fra hendelsen. Tyrkia må bekjempe terrorisme innenfor lovens grenser, skriver også kommentatoren Yusuf Kanli i Hurriyet.

– Utfordringen er alvorlig, men svaret må være i tråd med demokratiet, skriver han.

LES OGSÅ: «De som står bak angrepet er villige til å gå ufattelig langt.»

Alle bombeofrene var tyske

Alle de ti menneskene som ble drept i selvmordsangrepet i Istanbul, var tyskere, bekrefter det tyske utenriksdepartementet. I tillegg er sju av de totalt 17 sårede tyske, fem av dem alvorlig. En nordmann ble også lettere skadet.

Tyskerne var del av en turistgruppe på totalt 33 personer som er på rundreise i tre land, ifølge Der Spiegel. Alt tyder på at de var tilfeldige ofre for tirsdagens tragiske bombeangrep, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière.

– Basert på det vi vet så langt i etterforskningen, er det ingen indikasjoner på at angrepet var uttrykkelig rettet mot tyskere, sa han på en pressekonferanse i Istanbul med sin tyrkiske kollega Efkan Ala i går.

De Maizière ser ingen grunn til at folk skal endre reiseplaner til Tyrkia som følge av angrepet.

Den tyske nasjonalforsamlingen markerte den tragiske hendelsen med ett minutts stillhet i går.