Verden

Bombeangrep i hjertet av Istanbul

Syria-krigen spiller over på nabolandet og gjør Tyrkia til et utsatt terrormål. Forsker frykter antiterrortiltak kan ramme ytringsfriheten.

Bilde 1 av 2

Istanbuls største turistmål ble rammet av et dødelig terrorangrep i går. En selvmordsbomber tok livet av minst ti personer og såret 15 i en kraftig eksplosjon i nærheten av Sultanahmet-moskeen, kalt Den blå moské, i Istanbuls gamleby. Åtte av de drepte skal være tyskere. En nordmann ble lettere skadd i angrepet.

Kort tid etter angrepet meldte den tyrkiske regjeringen at den antatte selvmordsbomberen var en syrisk statsborger født i 1988. Det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan opplyser at mannen var saudiarabisk statsborger. Statsminister Ahmet Davutoglu hevder at personen var tilknyttet terrorgruppa IS, ifølge den tyrkiske avisen Today’s Zaman.

Flere angrep

Om det stemmer, er dette det tredje dødelige IS-angrepet på tyrkisk jord det siste halvåret.

I de to tidligere bombeangrepene, i Suruc i juli og Ankara i oktober, ble henholdsvis 33 og 102 mennesker drept og flere hundre såret.

To brødre med tilknytning til IS skal ha stått bak begge angrepene, ifølge tyrkiske myndigheter.

Gårsdagens angrep skiller seg ut ved at en syrer ser ut til å stå bak og ved at angrepet i større grad rammer det offisielle Tyrkia, og gjør landet mindre attraktivt for turister, sier forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– De tidligere angrepene i Tyrkia har vært utført av tyrkere rettet mot kurdere og venstresiden. De har dermed sammenfalt med både den tyrkiske staten og IS’ fiendebilde, begge ser på kurderne som en trussel. Om det stemmer at en syrer står bak nå er dette et annet angrep enn tidligere, sier han.

Syria-krigen

Dekan Camilla Trud Nereid ved NTNU tror turistnæringen vil bli rammet av gårsdagens terror. Åtte av de ti drepte var tyske turister.

Det kan føre til at Tyrkia trapper opp kampen mot IS, men det er trolig Tyrkias befolkning som vil merke antiterrortiltakene mest, mener hun.

– Terror på tyrkisk jord fører til mer overvåking, etterretning og flere politi i gatene. Det vil kunne bety mindre ytringsfrihet ved at det blir begrensninger på retten til å demonstrere, sier Nereid som har en doktorgrad i moderne tyrkisk historie.

Borgerkrigen i nabolandet Syria og Tyrkias deltakelse på den USA-ledede koalisjonens side i krigen mot IS gjør Tyrkia svært utsatt for terror, understreker både Nereid og Wigen.

– Tyrkia har fryktet at krigen i Syria skulle spre seg, dette var bakgrunnen for at Tyrkia lenge nølte med å involvere seg militært i Syria, sier Nereid.

Tyrkia har dessuten tatt imot desidert flest syriske flyktninger, ved årsskiftet var det over 2,5 millioner syrere i Tyrkia, ifølge FNs flyktningorgan. De fleste bor i Istanbul. EU og Tyrkia inngikk i fjor høst en avtale verdt 3 milliarder euro som gir Tyrkia en nøkkelrolle i å håndtere flyktningkrisen.

Nordmann skadd

Nordmannen som er lettere skadd etter eksplosjonen i Istanbul i dag, er Jostein Nielsen (59), nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa.

Det bekrefter hans bror, Kjartan Solvang-Nielsen, og Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen, overfor Dagbladet.

Nielsen er også bror til advokat Brynjar Meling, ifølge Dagbladet

– Vi vet ikke mer enn at han er lettere skadd, sier Solvang-Nielsen

Han skal ha skader i beinet. Hans kone Magna Våje Nielsen skal være uskadd.

Magna Våje Nielsen forteller til VG om den dramatiske opplevelsen.

– Jostein har fått en skade i kneet, som trolig skyldes en splint som har gått rett gjennom kneskålen. Vi har tatt røntgen og han blir operert i morgen. Han er i relativt god form, har fått smertebehandling og vi blir tatt godt hånd om på sykehuset, sier hun til VG. (NTB)

Mer fra Dagsavisen